• Ε.Ε. για την κατασκοπεία: Πρέπει να δράσουμε

  3:02 μμ, Πέμπτη 24 Οκτ 2013 3:02 μμ, Πέμπτη 24 Οκτ 2013

  Ε.Ε. για την κατασκοπεία: Πρέπει να δράσουμε

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε σήμερα -μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη- ότι έχει έλθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, «ισχυρή και ενιαία», στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα.

  «Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

  «Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο» κορυφής της ΕΕ, πρόσθεσε αναφερόμενη σε ένα σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.

  Το σχέδιο νόμου αυτό «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία», πρόσθεσε η Ρέντινγκ . «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η μεταρρύθμιση που αφορά την προστασία των δεδομένων μπορεί να υιοθετηθεί ως την άνοιξη του 2014», πρόσθεσε.

  «Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα», ανέφερε ακόμη.

  «Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», επέμεινε η Ρέντινγκ.

  Η επίτροπος έκανε μια πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.

  Το σχέδιο νόμου αυτό έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες καθώς ορισμένα κράτη, ιδίως η Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία, εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμενόταν να συζητήσουν σε μια διμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα το ζήτημα των αμερικανικών υποκλοπών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα