Μέρκελ και Ολάντ θα συζητήσουν για τις παρακολουθήσεις

Μέρκελ και Ολάντ θα συζητήσουν για τις παρακολουθήσεις

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή πριν από λίγο.

«Αυτή η διμερής συνάντηση, την οποία ζήτησε η κα Μέρκελ, δεν οργανώθηκε για το θέμα αυτό, αλλά προφανώς θα το συζητήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ «μπορεί να παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες» πληροφοριών.

Η καγκελάριος απαίτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Ο Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε κατόπιν ο Λευκός Οίκος, την διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν παρακολουθούν τις επικοινωνίες της.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο αμερικανός πληροφορικός και πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν γίνει 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών από την 10η Δεκεμβρίου 2012 ως την 8η Ιανουαρίου 2013, ενώ εξάλλου οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν γαλλικές διπλωματικές αποστολές.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είπε όμως πως τα δημοσιεύματα αυτά είναι αναληθή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ