ΗΠΑ-Κατηγορούμενος καταγγέλλει βασανισμό

ΗΠΑ-Κατηγορούμενος καταγγέλλει βασανισμό

Ένας από του συλληφθέντες, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ενόσω κρατείτο από τη CIA, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του ενώπιον δικαστηρίου αρμόδιου για εγκλήματα πολέμου, εγείροντας ερωτήματα για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο κατά των βασανιστηρίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Αμάρ αλ-Μπαλούχι υποφέρει από χρόνια προβλήματα υγείας εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και οι άλλοι κατηγορούμενοι, βασανιστηρίων που υπέστησαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τη CIA μεταξύ της περιόδου 2003 και 2006, είπε ο δικηγόρος του, Τζέιμς Κόνελ. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και παραισθήσεις.

Ο Κόνελ αναφέρθηκε στους τραυματισμούς του αλ-Μπαλούχι προκειμένου να τονίσει ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την κακομεταχείριση που έχουν δεχτεί, παρά τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα βασανιστήρια και απαιτεί από τις ΗΠΑ να παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προσφυγής, αναφέρει δημοσιογράφος του Reuters που ήταν παρών στο δικαστήριο.

Στόχος της προδικαστικής ακρόασης είναι να αποφασίσει ο στρατιωτικός δικαστής τους κανόνες παρουσίασης των στοιχείων που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι επειδή έχει απαγορευτεί στους κατηγορούμενους η παρουσίαση αποδειχτικών στοιχείων για τα βασανιστήρια, το στρατιωτικό δικαστήριο που έχει επιληφθεί της υπόθεσης παραβιάζει στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1984 κατά των βασανιστηρίων.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η κακομεταχείρισή τους περιελάμβανε ξυλοδαρμούς, στέρηση ύπνου, υποβολή σε ακραίες θερμοκρασίες, στάσεις που προκαλούν στρες καθώς και μια τεχνική προσομοίωσης πνιγμού.

Οι πέντε άνδρες κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Καλίντ Σείχ Μοχάμεντ, ο οποίος έχει ομολογήσει πως ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων που κατέστρεψαν τους δίδυμους πύργους στο World Trade Center και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ