Τι είπε ο Ομπάμα στην έξαλλη Μέρκελ

Τι είπε ο Ομπάμα στην έξαλλη Μέρκελ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά, εν μέσω των πληροφοριών που ανακοίνωσε ότι περιήλθαν σε γνώση της η καγκελαρία και δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA).

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως το Βερολίνο έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με το ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ομπάμα σήμερα για να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις.

«Αποστείλαμε άμεσα ένα αίτημα στους Αμερικανούς εταίρους μας ζητώντας μια άμεση και ολοκληρωμένη διευκρίνιση», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε επίσης πως η Μέρκελ είπε στον Ομπάμα ότι εάν αληθεύει πως παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις από την NSA, θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο» και αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στους δύο εταίρους.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Αμερικανικός “κοριός” στο τηλέφωνο της Μέρκελ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ