«Ευρωπαϊκή εισαγγελία» κατά του εγκλήματος

«Ευρωπαϊκή εισαγγελία» κατά του εγκλήματος

 

H ΕΕ αναζητεί μία «συμμαχία των προθύμων», που θα πατάξει το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά με τη βοήθεια μίας ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής.

Αυτό προβλέπει ψήφισμα που εγκρίνει την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Για πολλά χρόνια, η σχετική πρόταση παρέμενε στα χαρτιά, καθώς άγγιζε την ποινική δικαιοδοσία των κρατών-μελών, δηλαδή τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα προχωρήσει με τη διαδικασία της «ενισχυμένης συνεργασίας», όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας: τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη αναμένεται να εγκαινιάσουν τη σχετική διαπραγμάτευση, στην οποία θα ενταχθούν, εάν και όταν το επιθυμούν, οι υπόλοιπες χώρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ εξηγεί με ποιόν τρόπο θα λειτουργεί η μελλοντική ευρωπαϊκή εισαγγελία: «Θα υπάρχει ένας ανεξάρτητος ευρωπαίος εισαγγελέας με τέσσερις αναπληρωτές σε συντονιστικό ρόλο και παράλληλα θα υπάρχουν εντεταλμένοι εθνικοί εισαγγελείς με διπλή ιδιότητα: θα είναι δηλαδή ευρωπαίοι, αλλά και εθνικοί αξιωματούχοι.

Θα συλλέγουν αποδεικτικό υλικό και θα κινούν την ποινική δίωξη στα εθνικά δικαστήρια με βάση τους νομικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα τους. Δεν θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κανένα γραφειοκρατικό τέρας, αλλά να συντονίσουμε τους εθνικούς πόρους, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ