Εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας

Εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας

Ένα νέο ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξεί να καταστήσει πιο ασφαλή και αξιόπιστα τα υφιστάμενα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, που δέχονται διάφορες επιθέσεις με στόχο την εξαπάτησή τους.

Έχει αποδειχθεί ότι τα βιομετρικά συστήματα είναι από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικά τρωτά σημεία στους βιομετρικούς αισθητήρες. Η κοινοπραξία “Tabula Rasa” έχει ως στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία του βιομετρικού λογισμικού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο φαινόμενο του λεγόμενου “spoofing”, δηλαδή της χρήσης υλικών όπως το μεικ-απ, οι μάσκες, τα ψεύτικα αποτυπώματα κ.α., που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση των βιομετρικών συστημάτων.

Η “Tabula Rasa” απαρτίζεται από 12 διαφορετικούς οργανισμούς, από επτά χώρες που συνεργάστηκαν για πάνω από τρία χρόνια για να ερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρωτά σημεία και να αναπτύξουν ανάλογα αντίμετρα και, τελικά, μια νέα γενιά ασφαλέστερων βιομετρικών συστημάτων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της ΕΕ ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, καθώς και από εθνικούς πόρους ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή της εκτεταμένης έρευνας και των δοκιμών που απαιτήθηκαν.

Στην πορεία της έρευνας, κλήθηκαν ερευνητές από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν σενάρια επίθεσης και να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν διάφορα βιομετρικά συστήματα (“Spoofing Challenge”). Οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και δημιουργικοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί κανείς να επιτεθεί σε αυτά τα συστήματα.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου έχει καταρτιστεί μια εκτεταμένη λίστα πιθανών επιθέσεων εξαπάτησης, έχει αξιολογηθεί η ευπάθεια των βιομετρικών συστημάτων και έχουν αναπτυχθεί αντίμετρα που μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτα σημάδια (όπως η κίνηση των ματιών και η εφίδρωση) και έτσι να βελτιώσουν την ασφάλεια των βιομετρικών συστημάτων.

Το βελτιωμένο λογισμικό, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει ταχύτερο και πιο ακριβή συνοριακό έλεγχο και διαδικασία έγκρισης διαβατηρίων. Αναμένεται επίσης ότι πολλοί οργανισμοί θα ενδιαφερθούν για αυτό, μεταξύ των οποίων εταιρείες τεχνολογίας, ταχυδρομεία, τράπεζες, κατασκευαστές φορητών συσκευών και πάροχοι online υπηρεσιών. Ήδη τα αποτελέσματά του έργου οδηγούν στην ανάπτυξη νέων εμπορικών προϊόντων.

Στο έργο “Tabula Rasa” ηγείται το Ινστιτούτο Έρευνας Idiap (Ελβετία), ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο), το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο του Ούλου (Φινλανδία), το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma – Ισπανία), η EURECOM (Γαλλία), η κορυφαία εταιρεία σε βιομετρικές λύσεις παγκοσμίως Morpho (Γαλλία), η Κινεζική Ακαδημία των Επιστημών και άλλοι φορείς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ