Μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ

Μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ

Το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 7,2%, ένα ποσοστό που είναι το χαμηλότερο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έδωσε καθυστερημένα στην δημοσιότητα η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση (Bureau of Labor Statistics, BLS) σήμερα.

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία κανονικά επρόκειτο να δημοσιευθούν την 4η Οκτωβρίου, καθυστέρησαν να δοθούν στην δημοσιότητα λόγω της αναστολής της λειτουργίας των περισσότερων υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους για το διάστημα από την 1η ως την 16η Οκτωβρίου, ενόσω το Κογκρέσο δεν συμφωνούσε σε έναν προσωρινό προϋπολογισμό για να αρχίσει το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ.

Συνέπεια αυτού του γεγονότος το BLS, το οποίο εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση και τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς και η υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis, BEA), η οποία συλλέγει, επεξεργάζεται και δημοσιεύει στοιχεία για το αμερικανικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν, δεν ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσουν τις αναφορές τους. Λειτούργησαν εκ νέου μαζί με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους, την 17η Οκτωβρίου.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε εν σχέσει με τον Αύγουστο, όταν υπολογιζόταν ότι ανερχόταν στο 7,3%, και ακόμη περισσότερο εν σχέσει με τον Ιούνιο, όταν έφθανε το 7,7% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του BLS. Το ποσοστό ανεργίας του Σεπτεμβρίου ήταν το χαμηλότερο που καταγράφηκε μετά το Νοέμβριο του 2008.

Οι εγγραφές στα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 148.000 τον Σεπτέμβριο, με βάση μια χωριστή καταγραφή με βάση τα στοιχεία που τηρούν οι εργοδότες. Η αύξηση αυτή αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών της Γουόλ Στριτ. Σύμφωνα με μια έρευνα σε ένα δείγμα 93 οικονομολόγων που διεξήγαγε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, προβλέπονταν κατά μέσον όρο 180.000 νέες προσλήψεις.

Τους τελευταίους 12 μήνες η αύξηση της απασχόλησης υπολογίζεται ότι ανήλθε κατά μέσον όρο σε 185.000 τον μήνα.

Το σύνολο των ανθρώπων που κατατάσσονται στην κατηγορία αυτών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν μια θέση απασχόλησης ανήλθε σε 11,26 εκατ. πρόσωπα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν υπολογιζόταν με βάση την ακολουθούμενη μεθοδολογία σε 11,31 εκατομμύρια.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ