ΗΠΑ-“Άκουγαν” όλη τη Λ. Αμερική

ΗΠΑ-“Άκουγαν” όλη τη Λ. Αμερική

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γρίνγουολντ δήλωσε χθες από τη Βραζιλία κατά την παρέμβασή του σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν μέσω του συστήματος που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

“Ολες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης”, δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν ο συντάκτης των δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Guardian που βασίζονταν στο υλικό του πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε το σύστημα παρακολούθησης της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ συμμετείχε στην ετήσια διάσκεψη της Διαμερικανικής Ενωσης Δημοσιογράφων που διεξάγεται στο Ντένβερ του Κολοράντο με τη συμμετοχή 300 δημοσιογράφων από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

“Πολλές λατινομαερικανικές συναντήσεις”, ανάμεσά τους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και “οι συνομιλίες για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου” παρακολουθούνταν, δήλωσε χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα The Guardian δήλωσε ότι θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το παγκόσμιο σύστημα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις χθεσινές αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Monde σχετικά με την παρακολούθηση από την NSA εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών στη Γαλλία, καθώς και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι η γαλλική εφημερίδα είχε από καιρό στα χέρια της αυτές τις πληροφορίες και τις δημοσίευσε πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παρίσι.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον Εντουαρντ Σνόουντεν την περασμένη άνοιξη και έχει στην κατοχή του στοιχεία για τον αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων, θα αφιερωθεί , μετά την παραίτησή του από την βρετανική εφημερίδα, στην δημιουργία ενημερωτικού ιστότοπου με χρηματοδότηση του ιδρυτή του eBay Πιερ Ομιντιάρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ