Ο βελγικός Τύπος για την μικρή Μαρία

Ο Βελγικός Τύπος για την μικρή Μαρία

Την υπόθεση της εύρεσης της μικρής «Μαρίας» σε καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα προβάλλει εκτενώς ο βελγικός Τύπος επικεντρώνοντας στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξακρίβωση της αληθινής της ταυτότητας και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Στον αστερισμό ενός “ξανθού αγγέλου” κινούνται οι Έλληνες» σημειώνεται ότι η ταυτότητα της μικρής «Μαρίας» παραμένει ένα αίνιγμα που εδώ και μέρες απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, τον εντοπισμό της Μαρίας σε καταυλισμό των Ρομά και την σύλληψη των φερόμενων ως γονέων της που όπως επισημαίνεται, υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων και μιλάει για τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε τόσο από γονείς εξαφανισμένων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο όσο και από άλλους ενδιαφερόμενους που επικοινώνησαν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δώσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες για τους βιολογικούς γονείς της μικρής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η όλη υπόθεση «ξύνει ανοικτές πληγές» στην Ελλάδα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η μαζική λαθρομετανάστευση έχει δημιουργήσει πολλές εντάσεις σε μια κοινωνία όπου ήδη από την αρχαιότητα έχουν σφυρηλατηθεί ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό – συμπληρώνει η εφημερίδα – ότι η ολοένα αυξανόμενη απέχθεια προς τους μετανάστες και τους αθίγγανους έχει βρει το τελευταίο διάστημα την πολιτική έκφρασή της στο ναζιστικό κόμμα το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται. Οι περισσότεροι από τους περίπου 300.000 Ρομά που κατοικούν στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ασχολούμενοι με την επαιτεία, την πορνεία ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, προσθέτει η εφημερίδα.

Από την άλλη μεριά, συνεχίζει η εφημερίδα, οι αποκαλύψεις γύρω από την μικρή Μαρία βγάζουν στην επιφάνεια μια ακόμα παθογένεια της ελληνικής δημόσιας ζωής που έχει να κάνει με το «διάτρητο», όπως χαρακτηρίζεται, σύστημα εγγραφής στα μητρώα των δήμων, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να δηλώνουν ψευδή στοιχεία προκειμένου να καρπούνται τα κρατικά επιδόματα τέκνων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η De Standaard σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ποιος είναι ο ξανθός άγγελος;». Αφού εξιστορεί εκτενώς τα πραγματικά περιστατικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι η όλη υπόθεση επιδείνωσε την εικόνα των Ρομά στην ελληνική κοινωνία, επιβεβαιώνοντας τα στερεότυπα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από «περιφερόμενες συμμορίες κλεφτών». Η οργή μάλιστα σε βάρος των Ρομά είναι ακόμα μεγαλύτερη την φορά αυτή επειδή υπάρχει ένα αθώο παιδί ως θύμα, παρατηρεί ο συντάκτης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ