Άσαντ: Ανώριμες οι συνθήκες για διαπραγμάτευση

Άσαντ: Ανώριμες οι συνθήκες για διαπραγμάτευση

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, που μεταδόθηκε  από το λιβανικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν, πως «ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες» για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση και πως δεν έχει προς ώρας καθορισθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την διαρκώς αναβαλλόμενη διεθνή συνδιάσκεψη ‘Γενεύη 2’ με στόχο την ειρήνευση στη χώρα.

“Καμία ημερομηνία δεν έχει καθορισθεί, και οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη εάν θέλουμε να καρποφορήσει ( η συνδιάσκεψη ‘Γενεύη 2’ που προωθείται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ)”, δήλωσε στην ίδια συνέντευξή του ο Άσαντ.

«Ποιες είναι οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν; Ποιες δυνάμεις θα αντιπροσωπεύσουν τον συριακό λαό; Αυτές οι δυνάμεις όντως θα αντιπροσωπεύουν τον συριακό λαό, ή μήπως τα κράτη εκείνα που τις εφηύραν;», αναρωτήθηκε ο Άσαντ.

«Πολλά ζητήματα γύρω από αυτήν την συνδιάσκεψη βρίσκονται ακόμη επί τάπητος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Άσαντ στην ίδια συνέντευξη κάλεσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία να «μην αποκλίνει του πλαισίου της αποστολής» που του έχουν αναθέσει και να είναι ακριβοδίκαιος και αμερόληπτος.

«Θα του ζητήσουμε να σεβασθεί την αποστολή του, να μην αποκλίνει του πλαισίου της αποστολής του αυτής. Του ανατέθηκε μία μεσολαβητική αποστολή, και ο μεσολαβητής οφείλει να είναι ουδέτερος», υπογράμμισε ο ίδιος στο Αλ Μαγιαντίν, την ώρα που ο Μπραχίμι ετοιμάζεται να επανακάμψει στη Συρία στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Σύρος πρόεδρος αναφερόμενος δε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία από τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική και τυχοδιωκτική οργάνωση»: «όσον αφορά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αυτοί μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε τρομοκράτες. Πρόκειται για μία τρομοκρατική και τυχοδιωκτική οργάνωση, που σφετερίζεται την θρησκεία για πρακτικούς στόχους», τόνισε.

Παράλληλα, ο Άσαντ δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και στις εκλογές του 2014: «η απάντησή μου θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την προσωπική μου επιθυμία και ο δεύτερος είναι η λαϊκή βούληση», δήλωσε ο ίδιος απαντώντας στη σχετική ερώτηση.

«Για το πρώτο σημείο, που αυτό με αφορά προσωπικά, δεν βλέπω γιατί να μην θέσω υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές», δήλωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ