Η Ρωσία “βλέπει” οικονομική ανάπτυξη

Η Ρωσία “βλέπει” οικονομική ανάπτυξη

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας πρόκειται να ανέλθει «στην καλύτερη των περιπτώσεων» στο 2% για το 2013, δηλαδή θα επιβραδυνθεί σημαντικά εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.

Δεδομένου του διεθνούς πλαισίου «η επιβράδυνση της οικονομίας στη χώρα μας μοιάζει αρκετά φυσιολογική, έστω κι αν αυτό δεν μας χαροποιεί», σχολίασε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με αντικείμενο τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η ανάπτυξη του (ρωσικού) ΑΕΠ ανήλθε σε 1,5% (εν σχέσει με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς), από 4,5% το 2012. Προσδοκούμε φέτος ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% στις αρχές του έτους, αναθεώρησε την πρόγνωσή της για το 2013 δύο φορές: ανέμενε πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ανερχόταν φέτος στο 1,8%—από 3,4% το 2012 και 4,3% το 2011.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αντρέι Κλέπατς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρούσε «αισιόδοξη» ακόμη και αυτή την εκτίμηση περί ανάπτυξης με ρυθμό 1,8%, εστιάζοντας στην συνεχιζόμενη «αποτελμάτωση» της ρωσικής οικονομίας παρά τις ελπίδες ανάκαμψής της.

«Προς το παρόν, ελάχιστες θετικές ενδείξεις παρατηρούμε, παραμένουμε σε οικονομική στασιμότητα. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη ανήλθε τους εννέα πρώτους μήνες του έτους στο 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και επισήμανε ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση των επενδύσεων (-1,4% την υπό εξέταση περίοδο).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου αναθεωρήσει την δική του πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2013 στο 1,5%.

Μολαταύτα η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει πάντοτε ότι πρόκειται να υπάρξει μια σημαντική επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού στα τέλη αυτής της χρονιάς και το 2014, ευελπιστώντας ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 3% το 2014.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επιρροή στους οικονομικούς κύκλους, είπε το σαββατοκύριακο ότι η ρωσική οικονομία την επόμενη χρονιά θα αναπτυχθεί στην καλύτερη περίπτωση με 2%.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ