Η λίστα με αυτά που ζητά το SPD από τη Μέρκελ

Η λίστα με αυτά που ζητά το SPD από τη Μέρκελ

 

Οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) κατήρτισαν τον κατάλογο με τα σημαντικότερα αιτήματά τους από την Άνγκελα Μέρκελ πριν από μια σημερινή συνάντηση κατά την οποία θα επιδιώξουν την υποστήριξη 200 στελεχών του πυρήνα του κόμματος για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με την καγκελάριο για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα αιτήματα αυτά περιλαμβάνουν τη θέσπιση σ’ όλη τη χώρα ενός κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα, την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, τη θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές και την παιδεία και την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυξήσεις των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί, τις οποίες είχε ζητήσει το SPD στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τις απέκλεισε κατηγορηματικά η καγκελάριος.

Το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ -η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)- αναδείχθηκε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Όμως του λείπουν μερικές έδρες για να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που το αναγκάζει να αναζητήσει ένα κυβερνητικό σύμμαχο.

Το SPD, το οποίο ήρθε δεύτερο με απόσταση από την Μέρκελ, θεωρούνταν εξαρχής ο πιθανότερος εταίρος. Ωστόσο το κόμμα έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη διάρκεια του “μεγάλου συνασπισμού” του με την Μέρκελ από το 2005 ως το 2009.

Έπειτα απ’ αυτή την κυβερνητική θητεία, το κόμμα σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τη βάση του πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά μια άλλη τέτοια ένωση.

“Αυτή τη φορά μπορώ να εγγηθώ ότι δεν θα συνάψουμε συμφωνία συνασπισμού στην οποία θα κάνουμε το αντίθετο απ’ αυτό που υποσχεθήκαμε στις εκλογές”, δήλωσε χθες, Σάββατο, στην εφημερίδα “Μπιλντ” ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ένα σχέδιο της δήλωσης που ο Γκάμπριελ θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη του SPD να υπογράψουν σήμερα -και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς- αναφέρει πως το SPD “συμφωνεί να αρχίσει επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με πρόθεση να σχηματισθεί μια κυβέρνηση”.

Το κόμμα παραδέχεται πως μερικοί συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, όμως απαριθμεί 10 “ουσιώδη” σημεία με πρώτο τον κατώτατο μισθό.

Άλλα τέτοια σημεία είναι η εξίσωση των συντάξεων στην πρώην Δυτική και την πρώην Ανατολική Γερμανία, η δυνατότητα να έχει κανείς διπλή υπηκοότητα και μέτρα για να διευκολυνθεί ο συνδυασμός εργασίας και οικογενειακής ζωής.

Αν, όπως αναμένεται, ο Γκάμπριελ εξασφαλίσει σήμερα την υποστήριξη του κόμματος, οι συνομιλίες για τις πολιτικές του συνασπισμού και την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν την Τετάρτη. Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ