Γκρούεφσκι: Προσβλητικό το FYROM

Γκρούεφσκι: Προσβλητικό το FYROM

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα τηρεί προσβλητική στάση απέναντι στη χώρα του επειδή χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο FYROM (ΠΓΔΜ) και όχι πλήρη την ονομασία “Former Yugoslav Republic of Macedonia” (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Ο νότιος γείτονάς μας συνεχίζει να πιστεύει ότι το πρόβλημα της ονομασίας μπορεί να λυθεί με παρεμποδίσεις, με εκβιασμούς και προσβολές. Προσβολές, διότι μέχρι και σήμερα μας αποκαλούν FYROM (ΠΓΔΜ) και μάλιστα δεν λένε καν Former Yugoslav Republic of Macedonia (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) αλλά FYROM, ένα ακρωνύμιο που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν. Είναι το ίδιο σαν εμείς να τούς αποκαλούμε FOPOG – Former Ottoman Province of Greece (Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας). Πόσο θα προσβάλλονταν, εάν τους αποκαλούσαμε έτσι;» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι μιλώντας, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση του κόμματος του VMRO-DPMNE στο Μοναστήρι (Μπίτολα).

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε, γι’ ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Ξέρουν ότι με τέτοιο τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα, με τέτοιον τρόπο απλώς απομακρυνόμαστε. Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική βούληση -στην Αθήνα- να λυθεί το ζήτημα και γι’ αυτό επιβάλλουν τέτοια πράγματα. Η ρητορική τους είναι ολοένα πιο οξεία και δεν είναι έτοιμοι για συμβιβασμό, ενώ εμείς έχουμε επίγνωση του ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με συμβιβασμό και είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν είναι συμβιβασμός να καταστρέψουμε τώρα αυτό που επί χρόνια, δεκαετίες και αιώνες, οι πρόγονοί μας αγωνίζονταν να επιτύχουν, έδιναν τις ζωές τους ή σάπιζαν στις φυλακές. Δεν μπορεί κανείς να ζητά από εμάς να αυτοδιαγραφούμε. Ήμασταν και θα παραμείνουμε “Μακεδόνες” και θα μιλάμε “μακεδονική” γλώσσα σε αυτό το κράτος, τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ