Φουλ για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Φουλ για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες ακονίζουν τα ξίφη τους για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο έναν «μεγάλο συνασπισμό». Την Τετάρτη το πρώτο ραντεβού.

Μέχρι τότε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα πρέπει να ξεπεράσει ενδοιασμούς και αντιρρήσεις που εκφράζονται στην κομματική βάση. «Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (το πολυπληθέστερο της Γερμανίας) το 90% των μελών είναι αντίθετο σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες», έλεγε προ ημερών η πρωθυπουργός του κρατιδίου και κορυφαίο στέλεχος του SPD Χανελόρε Κραφτ. Μετά τις πρόσφατες διερευνητικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ η πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη: «Είναι δυνατή πλέον μία αλλαγή πολιτικής, για την οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται το SPD», δηλώνει σήμερα η Κραφτ στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Την Κυριακή οι σοσιαλδημοκράτες συγκαλούν μίνι συνέδριο για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των μελών τους στην έναρξη διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό, ενώ η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες, μιλώντας στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης, επανέλαβε την υπόσχεση της κομματικής ηγεσίας ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος.

Σοσιαλδημοκρατική «σφραγίδα» στην οικονομία;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού τύπου, οι σοσιαλδημοκράτες θα διεκδικήσουν επτά υπουργεία, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, για το οποίο προορίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θα ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το υπουργείο Εξωτερικών. Ως πιθανοί υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών φέρονται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (που είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» το 2005) και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας Τόμας Όπερμαν, που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση. Πρόσφατα, πάντως, η εφημερίδα Bild επανέφερε ως πιθανό σενάριο την υποψηφιότητα του Γιεργκ Άσμουσεν με παράλληλη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Προσέγγιση απόψεων καταγράφεται στο θέμα του ελάχιστου κατώτατου ωρομισθίου που, σύμφωνα με το SPD, θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8,50 ευρώ μεικτά. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί πλέον στη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου, ωστόσο παραμένει υπό διαπραγμάτευση εάν αυτό θα καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση ή με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ