Ο Γκρουέφσκι για την ονομασία

Ο Γκρούεφσκι για την ονομασία

Την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας του και την ανανεωμένη σύσταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Ευχαριστούμε την Επιτροπή για τη διαρκή, ισχυρή στήριξη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την ενσωμάτωση της χώρας στην Ε.Ε.. Η ανανέωση της σύστασης συνιστά αναγνώριση όλων των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Γκρουέφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Άιβο Όραβ, ο οποίος τού επέδωσε την έκθεση της Επιτροπής.

Ο κ. Γκρουέφσκι σημείωσε ότι η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση της ενταξιακής διαδικασίας. «Συμφωνούμε με τη διαπίστωση της Επιτροπής ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνο θα επιταχύνει την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων και θα ενδυναμώσει τη διεθνοτική συνοχή, αλλά και θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της διεύρυνσης (της Ε.Ε.) ως διαδικασίας βασισμένης σε αξιοκρατικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει συστηματικά αναγνωρίσει και εκτιμήσει τον «εποικοδομητικό ρόλο» της χώρας του στις διμερείς σχέσεις με γειτονικές χώρες και την ενεργό συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρουέφσκι επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι «η λύση για το θέμα αυτό περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Εξέφρασε δε, τη βούληση της κυβέρνησης του για «εντατικές διαβουλεύσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» προσθέτοντας ότι η αναβολή της επίλυσης του ζητήματος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Όπως είπε ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ να αναπτυχθούν υπό το πρίσμα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, της εταιρικότητας. Εκτίμησε μάλιστα ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων και την υπέρβαση των διαφορών.

«Καλούμε την Ελλάδα να υποστηρίξει τη λήψη θετικής απόφασης για την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, και με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην ενσωμάτωση των Βαλκανίων. Επιθυμούμε, η πρώτη διάσκεψη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ