• Τριπλούς ελέγχους θα κάνει η ΕΚΤ

  1:54 μμ, Δευτέρα 14 Οκτ 2013 1:54 μμ, Δευτέρα 14 Οκτ 2013

  Τριπλούς ελέγχους θα κάνει η ΕΚΤ

  Τριπλός θα είναι ο επικείμενος έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

  «Ο τρόπος που θα κάνουμε τον έλεγχο το επόμενο έτος θα είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που έγιναν οι δύο προηγούμενοι έλεγχοι αντοχής των τραπεζών», δήλωσε ο κ. Κερέ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας: «Κάθε στοιχείο που θα δίνουν οι τράπεζες θα ελέγχεται πρώτα από την εθνική εποπτική αρχή και μετά θα γίνεται δεύτερος έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια, θα γίνεται και ένας τρίτος έλεγχος από ανεξάρτητους ελεγκτές». Η αξιολόγηση των ισολογισμών που θα προηγηθεί των ασκήσεων αντοχής είναι «ένας τρόπος για να διασκεδαστεί η εντύπωση ότι το ενεργητικό (των τραπεζών) αξίζει πολύ λιγότερο από όσο μπορεί να δει κανείς. Για το λόγο αυτό χρειάζεται διαφάνεια», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

  Η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης που επιδιώκει να αποτρέψει την επανάληψη μίας χρηματοπιστωτικής αναταραχής, όπως αυτή που ακολούθησε μετά την κρίση κρατικού χρέους. Πριν αναλάβει τις αρμοδιότητές της το επόμενο έτος, η ΕΚΤ θα διεξάγει έναν έλεγχο τριών σταδίων για την κατάσταση που βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα, ο οποίος θα κορυφωθεί με τις ασκήσεις αντοχής.

  Η ΕΚΤ ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις να έχουν διαθέσιμα χρήματα, όταν θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα της άσκησης το 2014, εφόσον οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν οι ίδιες ιδιωτικά κεφάλαια σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν λιγότερα από τα αναγκαία κεφάλαια. Ο κ. Κερέ είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διασώσεων, πρέπει να είναι έτοιμος, εφόσον χώρες χρειασθούν βοήθεια. «Αυτό που κατ' ελάχιστο πρέπει να υπάρχει, είναι μία ευρωπαϊκή στήριξη στις χώρες που έχουν ανάγκη με δάνεια από τον ΕΜΣ, με τον τρόπο που αυτό έγινε για την Ισπανία», δήλωσε ο κ. Κερέ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα