Ιρλανδία-Βγαίνει από το μνημόνιο

Ιρλανδία-Βγαίνει από το μνημόνιο

Κηρύσσοντας το επικείμενο τέλος της «οικονομικής έκτακτης ανάγκης», ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι προέβλεψε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του θα βγει τον Δεκέμβριο από το «μνημόνιο». Και αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι τα χειρότερα στην κρίση της ευρωζώνης έχουν περάσει.

Αν η πρόβλεψη του Κένι εκπληρωθεί, η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις χώρες του μνημονίου που θα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μικρή και οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας μεγάλοι. Η Ιταλία γλύτωσε την τελευταία στιγμή από μια πολιτική κρίση, το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας παραμένει εύθραυστο και οι μικρές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί είχαν την παράδοξη συνέπεια να επιβραδυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πορεία προς μια τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Ακόμη και η Ιρλανδία, άλλωστε, μπορεί να αναγκαστεί να στραφεί στους δανειστές της για ένα νέο προληπτικό δάνειο προκειμένου να αποφύγει απροσδόκητες εξελίξεις μετά την είσπραξη της τελευταίας δόσης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Σάιμον Τίλφορντ, υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει πως δεν πρέπει να εξαχθούν ευρύτερα συμπεράσματα από την περίπτωση της Ιρλανδίας. «Πρόκειται για μια ευέλικτη οικονομία, προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές, με υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής και καλή διακυβέρνηση», τονίζει. «Η ύφεση στην ευρωζώνη μοιάζει πράγματι να τελειώνει, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γεγονός αυτό και σε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ιρλανδίας ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη έξω από την ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στη Βρετανία, που είναι ο σημαντικότερος οικονομικός της εταίρος. Ο Τζέρι Ανταμς, πάντως, επικεφαλής του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Σιν Φέιν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να πείσει τον πληθυσμό πως η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα. «Η πραγματικότητα για τις κοινότητες και τις οικογένειες σε όλη τη χώρα είναι πολύ διαφορετική», είπε.

Αυτή την εβδομάδα, το Δουβλίνο θα καταθέσει τον έβδομο προϋπολογισμό λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Ηδη, από το 2007 που έσκασε η «φούσκα των ακινήτων» (ο κατασκευαστικός τομέας αντιστοιχεί σήμερα μόλις στο 6% του ΑΕΠ, έναντι 25% πριν από έξι χρόνια), έχουν επιβληθεί στη χώρα αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θέλουν να δείξουν ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επέβαλαν στη διάρκεια της κρίσης φέρνουν αποτελέσματα και η Ιρλανδία αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία που διαθέτουν», σημειώνει ο Χιούγκο Μπρέιντι από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων.

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch έχουν ήδη αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αλλά η Moody’s επιμένει να χαρακτηρίζει τα ομόλογά της “junk” (σκουπίδια). «Αυτό αποτρέπει πολλούς επενδυτές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή από το να αγοράζουν ιρλανδικά ομόλογα», λέει ο Τζον Κόριγκαν, πρόεδρος της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου. «Είμαστε δυσαρεστημένοι με τη Moody’s. Εκαναν λάθος με την Ιρλανδία όταν βυθιζόταν στην κρίση και τώρα ξανακάνουν λάθος όταν η χώρα στέκεται στα πόδια της».

Η Moody’s επικαλείται για τις εκτιμήσεις της το υψηλό χρέος της Ιρλανδίας (που αναμένεται να φτάσει φέτος το 123% του ΑΕΠ), το εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα και το γεγονός ότι η χώρα είναι πολύ ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Το Δουβλίνο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 0,2%, πολύ κάτω δηλαδή από το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του χρέους, αλλά ότι το 2014 θα φτάσει το 1,8%. Ηδη, αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Το καλοκαίρι άνοιξε ένα καινούργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το The Marker, που αναμένεται να αποτελέσει βάση για αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η TripAdvisor και η LinkedIn.

«Η άποψη που επικρατεί τώρα στις αγορές είναι ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει», τονίζει ο Φίλιπ Λέιν, καθηγητής Οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου. «Το πρόβλημα όμως είναι ο κίνδυνος νέας μετάδοσης της κρίσης, καθώς η Ελλάδα και η Πορτογαλία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ