Εκατοντάδες αυτοκτονίες αγροτών

Εκατοντάδες αυτοκτονίες αγροτών

Σχεδόν 500 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στις τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού στη Γαλλία την τριετία 2007-2009, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Πρόνοιας (INVS), που δημοσίευσε σήμερα την πρώτη επίσημη έρευνα για το θέμα αυτό. Η αυτοκτονία έγινε έτσι η τρίτη αιτία θανάτου μεταξύ των αγροτών την περίοδο αυτή, μετά τους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διευκρίνισε το INVS.

Συνολικά 417 άνδρες και 68 γυναίκες αυτοκτόνησαν την περίοδο αυτή, ιδίως πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν στον κτηνοτροφικό τομέα μεταξύ 45 και 65 ετών. Σύμφωνα με το ίδρυμα, «το ποσοστό της αφύσικα αυξημένης θνησιμότητας» από τις αυτοκτονίες ήταν «28% το 2008 και 22% το 2009» μεταξύ των ανδρών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

«Οι καταγραφές αυτές συμπίπτουν με την συγκυρία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο τομέας αυτός κατά τη διάρκεια της μελέτης», επεσήμανε το ΙΝVS, επισημαίνοντας την άμεση συσχέτιση της αυτοχειρίας με τις οικονομικές δυσκολίες.

Η μελέτη αυτή «εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την πρόληψη των αυτοκτονιών στον αγροτικό κόσμο, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2011», υπογράμμισε το ίδιο Ινστιτούτο. Η μελέτη αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή για το λεπτό αυτό θέμα.

Ο αγροτικός τομέας εκμεταλλεύεται το 53,2% του εδάφους της μητροπολιτικής Γαλλίας και σε αυτόν εργαζόταν το 2007 το 3,4% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ