Οι επιπτώσεις του Β’ παγκοσμίου

Οι επιπτώσεις του Β’ παγκοσμίου 

Έρευνα με θέμα τις επιπτώσεις που είχε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σε Έλληνες που τον έζησαν και λίγο αργότερα μετανάστευσαν στην Αυστραλία, διεξήγαγε η ομογενής καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μελβούρνης, για λογαριασμό του πανεπιστημίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, σε διάλεξη στην ελληνική κοινότητα Μελβούρνης με θέμα τον ρόλο που παίζουν οι αναμνήσεις του πολέμου στις οικογένειες των Ελλήνων μεταναστών, μετά το 1945, η κ. Δαμούση, επισήμανε ότι η μετανάστευση επηρέασε σημαντικά τους Έλληνες, που θυμόντουσαν και συζητούσαν πάντα τις εμπειρίες τους.

Αναφέρθηκε στις ιστορίες συγκεκριμένων Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της έρευνάς της συζήτησαν μαζί της για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και τις αναμνήσεις τους και τόνισε ότι οι εμπειρίες του πολέμου συνέβαλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των πολιτικών τους πεποιθήσεων, αλλά και των παιδιών τους, που μεγάλωναν μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσαν αυτού του είδους οι συζητήσεις.

Επίσης, σημείωσε το γεγονός ότι κάποιοι απέφευγαν να μιλούν για τον πόλεμο και τις εμπειρίες τους, κυρίως οι γυναίκες. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είπε η καθηγήτρια, διότι αν η σιωπή κυριαρχούσε και μέσα στην οικογένεια δεν μιλούσαν για τον πόλεμο, αυτό μπορεί να οφείλεται στα ψυχολογικά τραύματα που τους είχε προκαλέσει ο πόλεμος και τα οποία δεν ξεπέρασαν ποτέ.

Όσον αφορά στα παιδιά, που άκουγαν συνέχεια για πολεμικές ιστορίες, θανάτους, βασανιστήρια και πείνα, οι ιστορίες του πολέμου αποτελούσαν μέρος της ελληνικότητάς τους, συμπλήρωσε η κ. Δαμούση.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ