Ν’ ανοίξουν τα σύνορα για τους Σύρους

Ν’ ανοίξουν τα σύνορα για τους Σύρους

Μια πολιτική «ανοικτών θυρών» έναντι των προσφύγων από την Συρία κάλεσε να υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εγκρίνοντας την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ολομέλεια του ΕΚ με ψήφισμα της εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όπου η έξοδος προσφύγων συνεχίζει να επιταχύνεται χωρίς να προμηνύεται ότι θα υπάρξει σύντομα τέλος στη ροή προσφύγων από τη χώρα.

Ακόμη χαιρέτισε την πολιτική «ανοικτών θυρών» που ακολουθούν οι γείτονες της Συρίας και παρότρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πράξουν το ίδιο για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις επιτακτικές ανάγκες προβαίνοντας σε επανεγκατάσταση ανθρώπων υπεράνω των υφισταμένων εθνικών ποσοστώσεων και επιτρέποντας την είσοδο Σύριων προσφύγων στη χώρα τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ζήτησε παράλληλα από την ΕΕ να συγκαλέσει ανθρωπιστική διάσκεψη με θέμα την κρίση προσφύγων από τη Συρία δίδοντας προτεραιότητα στις δράσεις που θα πρέπει να απευθύνονται στις χώρες υποδοχής στην περιοχή —τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ—, προκειμένου να τις στηρίξει στις προσπάθειές τους να δεχθούν διαρκώς μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να διατηρήσουν πολιτική ανοικτής πόρτας.

Με το ψήφισμα καλούνται ακόμη τα κράτη μέλη να διερευνήσουν όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις και διαδικασίες για την παροχή ασφαλούς εισόδου στην ΕΕ, με σκοπό να γίνονται προσωρινά δεκτοί οι Σύροι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ενώ σημειώνεται ότι η νόμιμη είσοδος στην ΕΕ είναι προτιμότερη από μία επικίνδυνη παράνομη είσοδο, η οποία θα μπορούσε να συνεπάγεται κινδύνους εμπορίας ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ