Σφοδρές συγκρούσεις στη Βραζιλία

Σφοδρές συγκρούσεις στη Βραζιλία

 

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων συμπαράστασης των εκπαιδευτικών που ζητούν καλύτερους μισθούς.

Το κέντρο του Ρίο κατακλύστηκε από 10.000 και πλέον διαδηλωτές που έκαναν πορεία, ωστόσο το ειρηνικό κλίμα διαταράχθηκε, όταν μερίδα διαδηλωτών πέταξε βόμβες μολότοφ σε δημόσια κτίρια και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Σάο Πάολο, η οποία και εκεί κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν κουκουλοφόροι λεηλάτησαν τραπεζικά καταστήματα.

Τουλάχιστον 20 μαυροφόροι έσπασαν την πύλη του Δημαρχείου, ενώ άλλοι εισέβαλαν σε τραπεζικά καταστήματα και προσπάθησαν να διαρρήξουν ΑΤΜ. Επίσης, μερικές τράπεζες πυρπολήθηκαν.

Παράλληλα, διαδηλωτές πυρπόλησαν ακόμη ένα λεωφορείο στην Λ. Ρίο Μπράνκο και έβγαλαν έπιπλα από τράπεζες για να τα χρησιμοποιήσουν ως οδοφράγματα καθώς συνεχιζόταν η σύγκρουση με την αστυνομία που έκανε ρίψεις χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές και να αποκαταστήσει την τάξη.

«Χωρίς την αστυνομία, δεν υπάρχει βία. Όταν βρίσκονται εκεί, πάντα υπάρχει», είπε 23χρονος αναρχικός, με τη μάσκα του να κρέμεται από το λαιμό του. «Ήρθα προετοιμασμένος Δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Η ασφάλεια της Βραζιλίας αποτελεί πλέον πρόκληση στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, μετά και τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Και πριν από ένα μήνα, όμως, η Βραζιλία είχε γίνει ξανά πεδίο βίαιων συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, όταν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με αίτημα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και πάταξη της διαφθοράς.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο 200 περίπου διαδηλωτές είχαν διακόψει την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 7ης Σεπτεμβρίου, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση χημικών και προχώρησε σε συλλήψεις.

Επεισόδια είχαν σημειωθεί και στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, την ώρα της ομιλίας της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ