Τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εκνευρισμός και πανικός, βλέπουν ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Από εκνευρισμό μέχρι οργή προκάλεσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Χαρακτηριστικά η Μιλιέτ έγραψε: «Αθήνα και Ουάσιγκτον θα κηρύξουν πόλεμο στην Τουρκία». Η τουρκική εφημερίδα μάλιστα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την “51η πολιτεία των ΗΠΑ”. Η Yeni Safak, σημείωσε με σημασία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός “που αγνόησε ανοιχτά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτήρισε ”απαράδεκτη” την λύση δύο κρατών στην Κύπρο καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου».

Το haber7.com με τίτλο “Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία”, έγραψε πως ο Μητσοτάκης έστειλε «μήνυμα» στο Κογκρέσο για αποτροπή πώλησης F-16 στην Τουρκία. Η Haberturk έγραψε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη που η Τουρκία δεν πήρε F-16 και βγήκε από το πρόγραμμα των F-35 και αυτό το βλέπουν ως ευκαιρία.

Οι τουρκικές εφημερίδες σημείωσαν επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35. Η Sabah έγραψε: «Η Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία της να προμηθευτεί F-35».  Ο ανταποκριτής του Haber Turk έκανε λόγο για «σόου» της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. “Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ακόμα ότι του χρόνου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των Rafale, ότι το 2027 εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μαχητικά F-16, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο και για τα υπερσύγχρονα F-35 από το 2028. Στον αντίποδα, η Τουρκία «τρέχει και δε φτάνει» για τα δικά της F-16 και ενώ ήταν συμπαραγωγός των F-35 εδώ και 15 χρόνια «πετάχτηκε» εκτός του προγράμματος από τους Αμερικανούς, λόγω των S-400, σημειώνουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Μάλιστα κάποια ΜΜΕ σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «παρακαλεί» για συνάντηση τον Τζο Μπάιντεν, αλλά βρίσκει συνέχεια την πόρτα κλειστή, Κάποιες εφημερίδες εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία ότι η Αθήνα απεργάζεται την ανασύστασης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
«Αποκαλύφθηκε η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να στοχοποιήσει την Τουρκία», έγραψε η «Yeni Safak».
«Η κακομοίρα η Ελλάδα πρώτα έγινε παιχνίδι της Βρετανίας, όμως, επειδή δεν κατάλαβε πόσο της κόστισε και δεν πήρε το μάθημά της, τώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ταυτότητά της», γράφει άλλη εφημερίδα.

Στην τηλεόραση

Στις τηλεοπτικές αναλύσεις κάποιοι λένε ότι «η Ελλάδα έχει βλέψεις για την Κωνσταντινούπολη» και ένας Τούρκος διεθνολόγος είπε: “Ο στρατός είναι το πιο ισχυρό μας όπλο και τον μπλοκάρουν στην Αλεξανδρούπολη”.

Η Μιλιέτ γράφει ακόμα ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσθέσουν άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και γράφουν ότι “έτσι ολόκληρη η ακτή του Αιγαίου μας θα περικυκλωθεί από ένα μισοφέγγαρο που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και θα φτανει μέχρι την Κρήτη”. Και συνεχίζει το σενάριό της: “Θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη. ΗΠΑ και Ελλάδα, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας, θα ξεκινήσουν ευρεία επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα μετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας”, γράφει η Μιλιέτ.

Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Yeni Safak έγραψε για τους “κλακαδόρους του Μητσοτάκη” , επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές χειροκρότησαν όρθιοι τις «σκανδαλώδεις» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την Κύπρο.
«Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία. Του έδειξε τον χάρτη της ‘γαλάζιας πατρίδας’» έγραψε η εφημερίδα. Σε ανάλογο ύφος περί «γαλάζιας πατρίδας» και στοχοποίησης της Τουρκίας κινήθηκε και η εφημερίδα Aksam.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ