FAZ: Ο Σόιμπλε πασχίζει να αποφύγει το κούρεμα

FAZ: Ο Σόιμπλε πασχίζει να αποφύγει το κούρεμα

 

Τη σαφή πρόθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα προξενούσε απώλειες στο γερμανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει εκτενές σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τον κοινό στόχο που τέθηκε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Η FAZ σημειώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν και επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν την ευθύνη για αρκετές τρύπες (χρηματοδότησης) που θα χρειαστεί να κλείσουν μελλοντικά στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός σχολιαστής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μετά το 2014 πρέπει να γίνουν νέες ελαφρύνσεις χρέους, πάνω από 4% και 3,5% του ΑΕΠ κατά σειρά. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα αντιστοιχούσε σε 12 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτών των αριθμών ένα κλασικό κούρεμα χρέους θα ήταν αναπόφευκτο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό (σ.σ. το κούρεμα) θα ήταν πιο πικρό από το πρώτο, επειδή θα επιβάρυνε άμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο μύθος ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει τα δάνειά της συμπεριλαμβανομένων και των τόκων και ότι το δανειακό πρόγραμμα είναι επομένως μία συμφέρουσα συναλλαγή για τη Γερμανία, θα διαψευδόταν οριστικά. Γι’ αυτό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα τέτοιο κούρεμα. Αυτό αποκλείεται μετ’ επιτάσεως και στο Eurogroup».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ