Έφοδος της αστυνομίας στις φαβέλες

Έφοδος της αστυνομίας στις φαβέλες

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας κατέλαβαν σήμερα τον έλεγχο σε φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο που έλεγχαν λαθρέμποροι ναρκωτικών. Συνολικά, περίπου 1.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, στρατιώτες, μέλη του ειδικού αυτού τάγματος και άλλοι, έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Περίπου 370 άνδρες ενός επίλεκτου τάγματος της αστυνομίας, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, κατέλαβαν εννέα φαβέλες στην Λινς ντε Βασκουνσέλους, στο βόρειο τμήμα της μεγαλούπολης, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Συνολικά, περίπου 1.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, στρατιώτες, μέλη του ειδικού αυτού τάγματος και άλλοι, έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, που άρχισε στις 06:00 τοπική ώρα (12:00, ώρα Ελλάδας) και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι άνδρες του τάγματος ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων δεν συνάντησαν αντίσταση, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός. Αφού περικύκλωσαν τις φαβέλες, οι αστυνομικοί άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και να ανακρίνουν υπόπτους.

Μια ειδική μονάδα της αστυνομίας για την επιβολή της τάξης στις συγκεκριμένες φαβέλες, όπου ζουν 15.000 άνθρωποι, θα εγκατασταθεί εκεί αφού ολοκληρωθεί η εξελισσόμενη επιχείρηση.

Ήδη υπάρχουν 33 τέτοιες μονάδες και οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν άλλες πέντε ως το 2014, όταν πρόκειται να διεξαχθεί στην πολιτεία το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, και να συνεχίσουν την επιτήρηση ως το 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, μια από τις πολιτείες της Βραζιλίας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο σχέδιο πριν από τις αθλητικές διοργανώσεις αυτές.

Η επιχείρηση δίνει απάντηση «σε ένα αίτημα του πληθυσμού που είχε διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο υπουργός Ασφαλείας της Πολιτείας, Ζουζέ Μαρία Μπελτράμε, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Όμως κάτοικοι, όπως η Μάρσια, 51 ετών, αντέτειναν ότι η περιοχή «δεν χρειάζεται τέτοια μονάδα», προσθέτοντας «αν κανείς εδώ πει ότι δέχεται την μονάδα, θα λέει ψέματα». Οι επιχειρήσεις «ειρήνευσης» έχουν επικριθεί έντονα τελευταία, καθώς η αστυνομία έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και για επανειλημμένους βασανισμούς στη μεγαλύτερη φαβέλα της πόλης, τη Ροσίνια.

Αυτήν την εβδομάδα δέκα αστυνομικοί συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν οικοδόμο, τον Αμαρίλντου ντε Σόουζα, και κατόπιν εξαφάνισαν τη σορό του. Όπως έδειξε έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία, άλλα τουλάχιστον 18 πρόσωπα βασανίστηκαν από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας για να τους αποσπαστούν πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε αυτή τη φαβέλα.

«Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν κι άλλοι σαν τον Αμαρίλντου», είπε η Μάρσια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έχουν γίνει πολυάριθμες διαδηλώσεις με αίτημα προς τον κυβερνήτη της πολιτείας Σέρζιου Καμπράλ να δώσει στην δημοσιότητα πληροφορίες για τον Ντε Σόουζα. Η δημοτικότητα του Καμπράλ έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να δημιουργούμε αστυνομικές ειρηνευτικές μονάδες λόγω αυτού του μεμονωμένου περιστατικού», δήλωσε ο Νέλσον Μπρούνο, ένας μεσολαβητής που παρακολούθησε την επιχείρηση στην Λινς ντε Βασκουνσέλους για να καταγράψει πιθανές καταχρήσεις από μέρους των αρχών. «Όλα είναι ήρεμα, δεν είχαμε καμιά αιτίαση», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Μια ποσότητα ναρκωτικών και πυροκροτητές κατασχέθηκαν στη μία φαβέλα, όπου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα δύο ύποπτοι για εμπορία ναρκωτικών ουσιών σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση με αστυνομικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ