ΗΠΑ: Καταστροφική η στάση πληρωμών

ΗΠΑ: Καταστροφική η στάση πληρωμών

 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ λόγω μιας αδυναμίας αύξησης του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους “θα ήταν κάτι το πρωτοφανές και εν δυνάμει καταστροφικό”, έχοντας έναν πιο σημαντικό αντίκτυπο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

“Η πιστωτική αγορά θα μπορούσε να παγώσει, η αξία του δολαρίου να κάνει βουτιά και τα αμερικανικά επιτόκια να εκσφενδονιστούν στα ύψη οδηγώντας σε μια χρηματοπιστωτική κρίση και σε μια ύφεση, που θα θυμίζουν τα γεγονότα του 2008, ή σε μια ακόμη χειρότερη”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του, δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου κατά την οποία το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια στάση πληρωμών.

“Όπως το είδαμε (να συμβαίνει) πριν από δύο χρόνια, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το αν το έθνος μας θα εξοφλήσει εγκαίρως και στο σύνολό τους τις χρηματοπιστωτικές του υποχρεώσεις θα βλάψει την οικονομία μας”, σημειώνει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λου σε ανακοίνωσή του.

“Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους ως το τελευταίο λεπτό είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η οικονομία μας”, προσθέτει.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το προνόμιο να προβαίνει στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκ. δολάρια, και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων αρνείται να το κάνει ευρισκόμενη σε μια σφοδρή μάχη με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ