Άνοιξαν σύνορα για Σύρους πρόσφυγες

Άνοιξαν σύνορα για Σύρους πρόσφυγες

 

 Δεκαεπτά χώρες δέχθηκαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους Σύρους πρόσφυγες που επιθυμούν να εγκατασταθούν σε αυτές, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UNHCR, ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες.

Οι 17 χώρες είναι: η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Δανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Μεξικό.

Όσον αφορά το Μεξικό, η UNHCR διευκρίνισε ότι θα περιοριστεί σε χρηματική συνεισφορά.

Μια σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και τις επιπτώσεις της, η οποία κατέληξε με μια έκκληση για «μια άμεση διεθνή δράση με στόχο να μειωθεί» το οικονομικό και κοινωνικό βάρος που έχουν επωμιστεί οι γειτονικές χώρες, που έχουν υποδεχθεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Η εκτελεστική επιτροπή του UNHCR σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά οι χώρες αυτές, ενώ παράλληλα πρέπει να ενθαρρυνθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων και η επανένωση των οικογενειών τους σε τρίτες χώρες.

Εξαιτίας της κρίσης στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, περίπου 4,25 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ περίπου 2,12 εκατομμύρια έχουν ζητήσει καταφύγιο σε ξένες χώρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ