Ιστορική συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ

Ιστορική συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συμμετείχε την Πέμπτη στις συνομιλίες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κάθισε δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης συναντάται με έναν Ιρανό υπουργό Εξωτερικών –μετά από μια σύντομη συνάντηση τον Μάιο του 2007– η οποία συμπίπτει με τις προσπάθειες του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική πρόοδο κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ωστόσο τόνισε ότι η συνάντηση αποτέλεσε «μια δοκιμασία για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των Ιρανών επί του θέματος».

Η Τεχεράνη καλείται να αποδείξει ότι είναι ειλικρινής στις υποσχέσεις της σχετικά με την εγκατάλειψη του προγράμματος των πυρηνικών της όπλων , πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ