Στη Συρία εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Στη Συρία εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

 

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έφθασαν σήμερα στη Βηρυτό για να μεταβούν στη Συρία προκειμένου να συνεχίσουν την έρευνά τους για τη χρήση χημικών όπλων, δήλωσε πηγή του αερολιμένα.

Η ομάδα των επιθεωρητών, υπό τον Ακε Σέλστρομ, πρέπει να διαπιστώσει αν χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν 14 φορές στη Συρία μέσα σε διάστημα 30 μηνών που διαρκεί η σύγκρουση, αλλά δεν έχει αποστολή να διαπιστώσει ποιος είναι ο υπεύθυνος των επιθέσεων αυτών.

Η ομάδα είχε μεταβεί στη Συρία τον περασμένο μήνα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε στις 16 Σεπτεμβρίου, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων σε ευρεία κλίμακα.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Ο Σέλστρομ υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια έκθεση προόδου.

“Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες σε βάρος των δύο πλευρών, που χρονολογούνται από τον Μάρτιο και έχουν διαβιβαστεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Υπάρχουν περί τις 13 ή 14 κατηγορίες που πρέπει να εξεταστούν”, είχε δηλώσει πρόσφατα.

Διευκρίνισε ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει να μπορέσει να παρουσιάσει την τελική της έκθεση για όλες τις κατηγορίες “ίσως στα τέλη Οκτωβρίου”.

Η επίθεση της 21ης Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το συριακό καθεστώς, είχε ωθήσει την Ουάσινγκτον να απειλήσει τη Δαμασκό με στρατιωτική επέμβαση.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού της και αποδέχτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου ένα ρωσο-αμερικανικό σχέδιο καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου.

Η συμφωνία αυτή απομάκρυνε την απειλή μιας στρατιωτικής επιχείρησης ωστόσο η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, διαφωνεί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία στους όρους μιας απόφασης του ΟΗΕ κυρίως όσον αφορά την προσφυγή στην στρατιωτική βία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ