Χωρίς δήμαρχο το Βελιγράδι

Χωρίς δήμαρχο το Βελιγράδι

 Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Βελιγραδίου αποφάσισε την απομάκρυνση του Ντράγκαν Τζίλας από τη θέση του δημάρχου. Υπέρ της αντικατάστασης του Τζίλας ψήφισαν 60 δημοτικοί σύμβουλοι από τους 110 που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.

   Το αίτημα για την απομάκρυνση του δημάρχου κατέθεσε η δημοτική παράταξη που ανήκει στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και το υποστήριξαν οι παρατάξεις που προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (DSS) και το Κόμμα των Συνταξιούχων (SPS).

   Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, αιτιολογώντας την πρόταση μομφής κατά του δημάρχου, αναφέρει ότι “ο Τζίλας χρησιμοποιούσε τον δημαρχιακό θώκο για προβολή του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), του οποίου είναι αρχηγός και για να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση”.

   Το SNS κατηγορεί, επίσης, τον Ντράγκαν Τζίλας ότι σπατάλησε δημόσιο χρήμα σε έργα υποδομής, για τα οποία δεν τηρήθηκαν όροι διαφάνειας και ότι έκανε προσλήψεις στον Δήμο με συγγενικά και κομματικά κριτήρια.

   Ο Ντράγκαν Τζίλας μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής στον Δήμο Βελιγραδίου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και του κόμματος των Συνταξιούχων.

   Οι δήμαρχοι στη Σερβία εκλέγονται από την πλειοψηφία των δημοτικών συνελεύσεων και είναι σύνηθες φαινόμενο να αντικαθίστανται προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους. Μετά την απόφαση απομάκρυνσης του Ντράγκαν Τζίλας θα αρχίσουν διεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων κι εάν δεν σχηματιστεί κάποιος νέος συνασπισμός, θα διεξαχθούν πρόωρες δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, πιθανότατα στις αρχές του 2014.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ