Γιούνκερ: «Πιο τρυφερό» το SPD

Γιούνκερ: «Πιο τρυφερό» το SPD

Πιο «τρυφερή» γλώσσα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της θα αποκτήσει η Γερμανία εάν στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εκτίμησε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσονται ακόμη στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Η επιτυχία της AfD δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Τάσσεται δε εμμέσως υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία», υποστηρίζοντας ότι από μια τέτοια κυβέρνηση αναμένει «πιο τρυφερή γλώσσα» του Βερολίνου προς τους εταίρους του, από ό,τι κατά το παρελθόν. Επαινεί μάλιστα την ευρωπαϊκή πολιτική του SPD, ως «ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της σταθερότητας».

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ από την πλευρά του ελπίζει σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία—πρέπει να είμαστε έτοιμοι (. . .) να δράσουμε». Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο για το SPD αν η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις ενώ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και προτείνει να ισχύσει ό,τι και το 2009, οι αποφάσεις δηλαδή να συμφωνούνται στην ομάδα εργασίας που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γερμανός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκούντερ Έτινγκερ, επισήμανε από την πλευρά του ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» θα μπορούσε να σημάνει και την ανάληψη δράσης από την πλευρά του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα θέματα του κλίματος, τα οποία μπλοκάρονταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από τους Φιλελεύθερους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ