Ο ΟΗΕ για τη Συρία και το Ιράν

Ο ΟΗΕ για τη Συρία και το Ιράν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Ιράν Χασάν Ροχανί θα είναι σήμερα τα κεντρικά πρόσωπα κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα μία προοπτική διεξόδου στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Συρία και το Ιράν θα είναι τα δύο βασικά θέματα των εργασιών στη μεγάλη γιορτή της διεθνούς διπλωματίας, όπου το κεντρικό γεγονός θα είναι, αν τελικά πραγματοποιηθεί, μία συνάντηση του αμερικανού με τον ιρανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα απευθύνει επίσης ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του, ένα επίσης σημαντικό γεγονός, καθώς οι συναντήσεις κορυφής των δυτικών χωρών με την ιρανική ηγεσία είναι σπάνιες μετά την ιρανική επανάσταση το 1979.

Χθες, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμαμτος, ανοίγοντας τον δρόμο για μία άνευ προηγουμένου σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ιρανικής διπλωματίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής Ομπάμα-Ροχανί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προγραμματισμένο. Από την πλευρά του ο Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν έχει υιοθετήσει συνδιαλλακτικούς τόνους, μετά τις πολεμικές κορώνες του προκατόχου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειασθεί κάτι περισσότερο από μία επίθεση γοητείας για την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην ισλαμική δημοκρατία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σκληρά από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Χασάν Ροχανί θα απευθύνουν ομιλίες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης με διαφορά μερικών ωρών. Ο αμερικανός πρόεδρος να καταλάβει το βήμα κατά τη διάρκεια του πρωινού της Τρίτης, ενώ η ομιλία του ιρανού προέδρου είναι προγραμματισμένη για το βράδυ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία, έπειτα από την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι μία συμφωνία-πλαίσιο για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας είναι πιθανόν να επιτευχθεί στη Νέα Υόρκη κατά τις προσεχείς ημέρες, παρά τις έντονες διαφωνίες της Μόσχας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν σήμερα συνομιλίες για το θέμα στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ