• Συνάντηση Μπαν κι Μουν-Αναστασιάδη

  9:35 πμ, Τρίτη 24 Σεπ 2013 9:35 πμ, Τρίτη 24 Σεπ 2013

  Συνάντηση Μπαν κι Μουν-Αναστασιάδη

  Τη σωστή προετοιμασία πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες και την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής τους, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

  Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ καλή" και ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία.

  "Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σ' άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, και την ίδια ώρα, ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίθησή μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόλυτα συνυφασμένο, και αν θέλετε, συντεταγμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

  "Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πω, ότι επανέλαβα προς τον γενικό γραμματέα και την πρότασή μας για την Αμμόχωστο, η οποία όχι μόνο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, και γιατί όχι, να αισθανθούν μέσα από την κοινή ανοικοδόμηση της πόλης τα πόσα θετικά μπορεί να φέρει η επανένωση του τόπου μας. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μέσα από τη συζήτηση που είχαμε, έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως την επιχειρηματολογία. Βεβαίως, πολλά θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να γίνουν, έτσι ώστε να μην είναι μόνο η καλή αντίληψη των επιχειρημάτων της μιας πλευράς, αλλά να γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε το διάλογο, όπως είπα και από την αρχή, με βάσιμες τις ελπίδες επιτυχίας".

  Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επανάληψη των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι έγινε μία γενική αναφορά, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες, τονίζοντας: "Αυτό το οποίο υπερτόνισα είναι την ανάγκη καλής προετοιμασίας. Έχω πει ξεκάθαρα στον γγ ότι δεν μπορεί να συμμετέχουμε σ' ένα διάλογο χάρη του διαλόγου. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που να δημιουργούν την απαραίτητη ελπίδα ότι επιτέλους η νέα αρχή θα είναι και μία πορεία που θα έχει τέλος".

  Στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν έχει να πει κάτι για την πρόταση που είχε μιλήσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου, αναφέρθηκε σε μία πρόταση του κ. Αναστασιάδη για να συναντηθεί ο κ. Νταβούτογλου με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ο κ. Βενιζέλος με τον Τουρκοκύπριο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να αναφερθεί στις συνομιλίες Βενιζέλου-Νταβούτογλου.

  Ωστόσο, επανέλαβε τη φιλοσοφία του για τον διορισμό συνομιλητή, υπογραμμίζοντας: "Ένας από τους λόγους ήταν γιατί πίστευα και πιστεύω ότι θα πρέπει και η Τουρκία να εμπλακεί στο διάλογο, ως η δύναμη η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας με την παρουσία του κατοχικού στρατού. Συνεπώς, αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να δοθεί η ευκαιρία εμπλοκής και της Τουρκίας και αυτό νομίζω επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση που είχα και τις δηλώσεις που έγιναν. Είναι πιστεύω προς όφελος και της ουσίας και του τρόπου που μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από έναν νέο διάλογο".

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα μιας τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς συνάντησης. "Είναι η δυνατότητα που δίδεται να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη να βοηθήσουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος" τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Καταλήγοντας, επισήμανε ότι με το διορισμό του συνομιλητή προστατεύεται και ο θεσμός, αλλά και εμπλέκεται η Τουρκία. "Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εμπλέκεται και θα πρέπει ενεργά να συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος", όπως επισήμανε.

  Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

  Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε χθες γεύμα στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβολαίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τις θέσεις του στο Κυπριακό και ανέπτυξε την πρότασή του για την Αμμόχωστο.

  Ο Πρόεδρος της Κύπρου και η σύζυγός του, παρέστησαν χθες το βράδυ στην καθιερωμένη δεξίωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

  Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για τις θέσεις του στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για καλή προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και για μέτρα που λαμβάνονται για ανάκαμψη της οικονομίας, σε ομιλία του προς τα μέλη της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου. Επίσης, είχε συνάντηση με μέλη της συντακτικής ομάδας της Νιου Γιορκ Τάιμς, τα οποία ενημέρωσε εκτενώς για το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες τις οποίες λαμβάνει για επανέναρξη του διαλόγου. Συζήτησαν επίσης ενεργειακά θέματα όπως και το θέμα της οικονομίας, αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα