• Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο

  1:26 μμ, Δευτέρα 23 Σεπ 2013 1:26 μμ, Δευτέρα 23 Σεπ 2013

  Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο

  Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Σεπτέμβριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit.

  Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποκτά μεγαλύτερη βάση, καθώς καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία.

  Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit, που καταγράφει την εξέλιξη της δραστηριότητας στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε από 51,5 μονάδες, τον Αύγουστο, στις 52,1 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο, από τον Ιούνιο του 2011 και υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των 51,9 μονάδων που έγινε σε έρευνα του Ρόιτερ (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

  Επιτάχυνση σημείωσε η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, με τον αντίστοιχο δείκτη PMI να αυξάνεται στις 52,1 μονάδες από 50,7 μονάδες, τον Αύγουστο.

  «Οι έρευνες αυτές δείχνουν μία πραγματική θεμελιακή βελτίωση. Όλα δείχνουν πολύ θετικά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, στο τρίτο τρίμηνο του 2013, πρόσθεσε ο οικονομολόγος. «Αν και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει, ωστόσο, τίποτε που να δείχνει οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής σύντομα σε ύφεση», συνέχισε.

  Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο μήνα, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν και οριακό, για πρώτη φορά, τους τελευταίους 19 μήνες. Οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν εκ νέου το Σεπτέμβριο, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες από 51 μονάδες, ωθώντας τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο 18 μηνών.

  Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ οι επιχειρήσεις πέρασαν την αύξηση του κόστους εισροών στους πελάτες τους.

  Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες από 51,4 μονάδες, τον Αύγουστο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα