142 νεκροί στη Νιγηρία

142 νεκροί στη Νιγηρία

 

Ο απολογισμός της επίθεσης στην οποία προέβησαν την Τρίτη ένοπλοι που φέρονται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έφτασε τους 142 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ένας τοπικός αξιωματούχος σήμερα.

«Ανακαλύψαμε 55 σορούς την Τετάρτη και 87 την Πέμπτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλαζίζ Κολόμι, στέλεχος της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

Η επίθεση η οποία διαπράχθηκε σε αυτή την πολιτεία, στην απομακρυσμένη πόλη Μπένισεϊκ, αποδόθηκε στην ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Ο προηγούμενος απολογισμός, το βράδυ της Τρίτης, ανερχόταν σε 87 νεκρούς.

Οι αντάρτες, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, είχαν στήσει οδοφράγματα στον κύριο δρόμο που διαπερνά την πόλη και άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενων με αυτοκίνητα, ενώ πυρπόλησαν ακόμη δεκάδες κατοικίες και κτίρια. Δεκάδες πτώματα πετάχτηκαν στο πλάι του δρόμου όταν αποχώρησαν.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την σφαγή αυτή ως σήμερα, αλλά μέλη της Μπόκο Χαράμ έχουν απειλήσει πολλές φορές να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον των πολιτών της περιοχής αφότου σχηματίστηκαν ομάδες αυτοάμυνας οι οποίες δρουν στο πλευρό του στρατού και της αστυνομίας.

Κάτοικοι της Μπένισεϊκ δήλωσαν ότι οι δράστες της επίθεσης το απόγευμα της Τρίτης επέλεγαν ειδικά να εξοντώσουν κατοίκους της πολιτείας Μπόρνο, αφήνοντας πολίτες από άλλες περιοχές να περνούν από τα οδοφράγματα.

Η Μπένισεϊκ είχε ήδη αποτελέσει θέατρο αιματηρών συγκρούσεων την 8η Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε άνδρες οι οποίοι φέρονται να ανήκαν στην Μπόκο Χαράμ και μέλη παραστρατιωτικών ομάδων.

Το βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μια τεράστια περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γνωρίζει το τελευταίο διάστημα μια έξαρση των επεισοδίων βίας.

Ο στρατός διεξάγει από τον Μάιο μια εκτεταμένη εκκαθαριστική επιχείρηση για να τερματίσει την εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων κατά τον επίσημο απολογισμό. Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ