Τραγικός απολογισμός στο Μεξικό

Τραγικός απολογισμός στο Μεξικό

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Μεξικού ανακάλυψε τα συντρίμμια ενός ελικοπτέρου «Black Hawk» και τα λείψανα των τουλάχιστον τριών μελών του πληρώματός του χθες, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες οι οποίες πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και θεωρούνται από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών να ξεπεράσει τους 100.

Ο απολογισμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πριν από λίγο ότι οι τουλάχιστον 68 άνθρωποι που αγνοούνται έπειτα από τις κατολισθήσεις λάσπης είναι πιθανότατα νεκροί.

Τουλάχιστον οι δύο πιλότοι και ο μηχανικός έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου, ενώ είναι ασαφές το εάν και κατά πόσον στο Black Hawk επέβαιναν πολίτες που είχαν διασωθεί κι απομακρύνονταν από την πλημμυρισμένη πόλη Λα Πιντάδα όταν το ελικόπτερο κατέπεσε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας Χεσούς Σαπάτα.

Η μεξικανική πολιτεία Γκερέρο, όπου βρίσκεται το θέρετρο Ακαπούλκο, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Αμερικανών τουριστών, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Μανουέλ την περασμένη εβδομάδα.

Το ελικόπτερο είχε χαθεί από τα ραντάρ πριν από δύο ημέρες, αφού το πλήρωμά του είχε διασώσει οκτώ ανθρώπους από την πλημμυρισμένη ορεινή πόλη Λα Πιντάδα. Πολλές πόλεις συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες μετά τις θανατηφόρες κατολισθήσεις λάσπης.

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, σύμφωνα με την υπηρεσιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας, καθώς οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται έπειτα από τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ταυτόχρονα το Μεξικό.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες έφυγαν από το Ακαπούλκο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πλημμυρίσει, είτε με ειδικές πτήσεις ή οδικώς, αφού ο βασικός αυτοκινητόδρομος της πόλης άνοιξε ξανά χθες.

Πάνω από 22.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο Γκερέρο και τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι διαμένουν σε καταφύγια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Άνχελ Αγκίρε.

Ένα ψυχρό μέτωπο που κινείται προς την ενδοχώρα του Μεξικού από τις ανατολικές πολιτείες Ταμαουλίπας και Βερακρούς αναμένεται να προκαλέσει κι άλλες βροχοπτώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ