Προβλέπουν «μάχη» στις γερμανικές εκλογές

Προβλέπουν «μάχη» στις γερμανικές εκλογές

Μάχη στήθος με στήθος θα δώσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την αριστερή αντιπολίτευση στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Γερμανία, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη), αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες, δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ιδίως εάν οι φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

Οι περισσότεροι δημοσκόποι συμφωνούν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή». «Πιστεύω ότι η καγκελάριος έχει κάνει αρκετά σωστά πράγματα τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε χαρακτηριστικά μια φοιτήτρια από το Βερολίνο, η Τερέζα Μίλερ.

Μολονότι η Μέρκελ δεν είναι η πρώτη της επιλογή στις εκλογές αυτές, η νεαρή φοιτήτρια σημείωσε ότι «τα επόμενα χρόνια φαντάζομαι πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά επειδή ξέρει τη δουλειά».

Η καγκελάριος κερδίζει επίσης πόντους από τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι χειρίστηκε σωστά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Η κρίση στην ευρωζώνη αποδείχθηκε θετική για την Μέρκελ», είπε ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa.

Σε αντίθεση με τους κυριότερους αντιπάλους της επίσης, η προεκλογική εκστρατεία της καγκελαρίου δεν αμαυρώθηκε από «ατυχή» ή απρόσμενα γεγονότα.

Οι Πράσινοι, από την άλλη, επλήγησαν από την αποκάλυψη ότι πριν από πολλές δεκαετίες στην πολιτική ατζέντα τους υπήρχε και το αίτημα -πλέον έχει ανακληθεί- για την αποποινικοποίηση ορισμένων μορφών παιδεραστίας.

Ο Στάινμπρουκ, αν και τα πήγε καλά στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δέχτηκε επικρίσεις για την άσεμνη χειρονομία που έκανε σε φωτογράφησή του για το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Ένας «πονοκέφαλος» που είχε ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα για το Βερολίνο απομακρύνθηκε έγκαιρα, καθώς οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν από την απειλή τους για χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας.

Ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα μπορούσε να ωθήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους προς τα αριστερά, στερώντας έτσι ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η Μέρκελ «στάθηκε τυχερή με τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός επιστήμονας Γκρέγκορ Βάλτερ-Ντροπ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 30% του εκλογικού σώματος. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ