Δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι θα αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα εντός πορείας, προβάλλει η εφημερίδα New York Times.

Όπως σημειώνεται, η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού έγινε την επαύριο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή του εθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο, και ως εκ τούτου δεν είναι καιρός για εσωτερικές διαμάχες και εντάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η κάθοδος στη βία καταστρέφει οποιαδήποτε πιθανότητα να λάβει η Ελλάδα αυτό που της αξίζει: ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επιγόνους των Ναζί να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η δολοφονία πυροδότησε έναν νέο διάλογο στην Ελλάδα για το εάν το κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου ή να χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να περιοριστεί η δράση του.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας γίνεται λόγος για «τέλεια πολιτική καταιγίδα» και «φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού» στην Ελλάδα, που εμπεριέχουν τα στοιχεία της εθνικής ταπείνωσης, της οικονομικής καταστροφής, του υψηλού ποσοστού ανεργίας, του πολιτικού διχασμού και της διεθνούς κηδεμονίας.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επιχειρείται παραλληλισμός της Ελλάδας σήμερα με τη γερμανική Βαϊμάρη κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, τονίζοντας ότι αν και η πιο έντονη φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί, η πιο οξεία φάση της πολιτικής της δοκιμασίας τώρα ξεκινά. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι εάν η Ελλάδα δεν συνιστούσε μέλος της ΕΕ, με την προστασία που αυτή της παρέχει, θα είχε έως τώρα παρασυρθεί στην καταστροφή, όπως έπραξε και η ταπεινωμένη Γερμανία μετά το 1918.

Τέλος, γίνεται αναφορά στη συνάντηση που είχε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας στο πολιορκημένο από διαδηλωτές υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τον υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σαφές μήνυμα της τρόικας για περικοπές, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός στον δημοσιογράφο, η σκληρότητα προς την Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Γερμανία, αλλά η χώρα έχει, πλέον, φθάσει στα όριά της και αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές. Ακόμη, στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη, ότι ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται συμπιεσμένος μεταξύ της δημαγωγίας της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού του αντίθετου στα μέτρα λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αποκαταστήσει τις απώλειες των Ελλήνων πολιτών.

Η Wall Street Journal, με αφορμή τη δολοφονία, με πολιτικά κίνητρα, του 34χρονου Παύλου Φύσσα, σημειώνει ότι ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Κυριακή επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, ίσως, επωφεληθεί από τις πολιτικές εξελίξεις για να απαιτήσει άμβλυνση των μέτρων λιτότητας από τους διεθνείς δανειστές. Και αυτό, όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών, επειδή η κυβέρνηση της Αθήνας θα υποστηρίξει ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας ωθούν τους πολίτες σε στήριξη της Χρυσής Αυγής.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του αναπληρωτή καθηγητή Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδη Χατζή, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο για τον Σαμαρά, που καταδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Θα ήταν μία μαζική ήττα για τους Ευρωπαίους εάν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, μία πολύ μεγαλύτερη ήττα από ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

Αντίθετα, άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση των διεθνών πιστωτών θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Σύμφωνα, δε, με τον Γιάννη Δημάκη της εταιρείας πολιτικών συμβούλων STR, «σε περίπτωση που οι διεθνείς επενδυτές αμβλύνουν τα μέτρα, θα είναι σχεδόν σαν να μοιράζονται την ευθύνη για το τρέχον πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι επόμενοι μήνες θα είναι για την Ελλάδα οι πιο ευαίσθητοι από πολιτικής πλευράς, όπως δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέδριο στην Αθήνα, με τίτλο «Δημοκρατία υπό πίεση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να επιχειρήσουν να εκτρέψουν την όλη διαδικασία. Και αμφότεροι (λαϊκιστές και εξτρεμιστές) θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσουν οποιοδήποτε επίτευγμα στη χώρα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ