Ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμηνύει στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, αλλά τον καλεί να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα διεξαχθούν αυτές.

Σε επιστολή του, σύμφωνα με το ΡΙΚ, προς τον κ. Μπαν, ο Κύπριος πρόεδρος ορίζει το γενικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρει επίσης, τους πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν, όπως συμφωνίες κορυφής και ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τονίζει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, στο οποίο θα μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ζητάει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες.

Ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνει στην επιστολή του ότι πρέπει να αποκλείεται με τη λύση η παρουσία και η επέμβαση των «μητέρων πατρίδων», ενώ δεν γίνεται καμιά μνεία στο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ – Έρογλου.

Ο Κύπριος πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ