Μεξικό: Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί

Μεξικό: Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί

 

Διασώστες ξεκίνησαν την Πέμπτη την έρευνα για τους περίπου 68 αγνοούμενους σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης, ενώ οι καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων κοντά στους 100.

«Προς το παρόν, έχουμε καταγράψει 97 θανάτους στην ανατολική και τη δυτική ακτή», δήλωσε ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην τηλεόραση Foro TV.

Η πολιτεία Γκερέρο χτυπήθηκε περισσότερο από τον κυκλώνα Μάνουελ, που έπληξε το Μεξικό την Πέμπτη το πρωί στη βορειοδυτική ακτή του, προτού υποβιβαστεί, κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τροπική θύελλα, ενώ, τα προηγούμενα 24ωρα, καταστροφικό ήταν και το πέρασμα του τυφώνα Ίνγκριντ.

«Οι πιο σοβαρές συνέπειες του Μάνουελ έγιναν αισθητές στη Λα Πιντάδα», ένα χωριό δυτικά του Ακαπούλκο στις ακτές του Ειρηνικού, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσόνγκ.

Η κατολίσθηση έθαψε ένα μεγάλο μέρος του χωριού, σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Οι άνθρωποι ήταν στην εκκλησία, για να προσευχηθούν στο Θεό να σταματήσει η βροχή», δήλωσε ο 56χρονος Ρόμπερτο, ένας αγρότης από την περιοχή.

«Η γη άρχισε να κινείται. Όταν ακούσαμε ένα “μπαμ”, αρχίσαμε να τρέχουμε », συμπλήρωσε.

Ο Μίνος Χοσέ Ρομέρο, 12 ετών, είπε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με άλλα 10 παιδιά και σώθηκε, χάρη στη μητέρα του, αλλά οι φίλοι του είναι νεκροί.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε, ενώ πολλοί άνθρωποι γευμάτιζαν για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Η είδηση της καταστροφής αναφέρθηκε δύο ημέρες, αφότου έγινε η κατολίσθηση, όταν ένας από τους διασωθέντες κατοίκους κατάφερε να έρθει σε επαφή, μέσω ασυρμάτου με ένα κοντινό χωριό. Η επιχείρηση διάσωσης καθυστέρησε για αρκετές ώρες, λόγω του φόβου ότι οι βροχές θα προκαλούσαν μία νέα φονική κατολίσθηση. Οι πρώτες ομάδες διάσωσης έφθασαν με ελικόπτερο την Τετάρτη και απομάκρυναν 337 άτομα, κυρίως γυναίκες, παιδιά και αρρώστους, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι υπόλοιποι διασώστες χρειάστηκαν επτά ώρες μέσα από ένα δρόμο με στροφές και καλυμμένο από λάσπη και πέτρες, για να φτάσουν στο χωριό, ενώ συνήθως από την πλησιέστερη πόλη με αυτοκίνητο χρειάζεται δύο ώρες, για να φτάσει κανείς στο Λα Πιντάδα.

Σύμφωνα με το “Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, μία τοπική ένωση της πολιτείας Γκερέρο, «εκατοντάδες απομακρυσμένες κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση ούτε μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών αρχών και αναφέρει ότι σε πολλά χωριά της πολιτείας ενήλικες και παιδιά έχουν πεθάνει, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει την ακρίβεια αυτών των μαρτυριών, αλλά τόνισε ότι « σε ορισμένες κοινότητες, δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε αεροπορικώς ούτε με επίγεια μέσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ