Συνάντηση Ολάντ με Ροχανί

Συνάντηση Ολάντ με Ροχανί

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, από το 2005.

«Υπάρχει ένα σχέδιο, για να συναντηθώ με τον Ιρανό πρόεδρο, κατόπιν δικού του αιτήματος», δήλωσε ο Ολάντ, στους δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρηση του από το Μπαμάκο, όπου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου του Μαλί.

Ο Ολάντ θα είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης της αποκαλούμενης ομάδας P5 +1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) που θα συναντηθεί με τον Ροχανί, αν και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι δυνατή και μία συνάντηση του προέδρου, Ομπάμα με τον Ροχανί στη Νέα Υόρκη, αν η Τεχεράνη εννοεί σοβαρά, όσα εσχάτως έχει πει για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δηλαδή τη μη πρόθεση να κατασκευαστεί πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Δεν πρέπει να του κλείσουμε την πόρτα. Πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και όλα θα κριθούν από τις πράξεις και στις συναντήσεις, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ιράν», είπε μία γαλλική διπλωματική πηγή. Ο Ολάντ θα είναι, ταυτόχρονα, ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, του Ιράν, από το 2005, όταν ο Ζακ Σιράκ συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, στο Παρίσι.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, έχει, επίσης, προγραμματίσει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογο, την πρώτη των επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών, από το Σεπτέμβριο του 2011.

Η Γαλλία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των κυρώσεων ως μέτρο πίεσης κατά του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους θεωρούν προπομπό ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ