Λαγκάρντ: Αξιέπαινη πρόοδος στην Κύπρο

Λαγκάρντ: Αξιέπαινη πρόοδος στην Κύπρο

«Οι κυπριακές Αρχές έχουν σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών σταθεροποίησης» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Αξιολόγηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού με την Κύπρο και εγκρίθηκε η εκταμίευση 84,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η κα Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι «οι κυπριακές Αρχές παραμένουν αφοσιωμένες να κάνουν περαιτέρω βήματα για την ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας, καθώς και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε: «πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις πολιτικής για την προώθηση της στρατηγικής στον τραπεζικό τομέα, με την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, χωρίς την υποστήριξη του δημοσίου και για την έξοδο από το καθεστώς εκκαθάρισης του συγχωνευμένου ιδρύματος. Η παροχή υποστήριξης από το Ευρωσύστημα για επαρκή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός ισχυρού επιχειρηματικού και χρηματοδοτικού μοντέλου για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της τράπεζας».

Στη συνέχεια, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι «γίνονται βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των άλλων φερέγγυων τραπεζών και του συνεργατικού πιστωτικού τομέα. Οι αρχές θα ενισχύσουν επίσης την εποπτεία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις αυτών των ιδρυμάτων και θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή από τις τράπεζες του πλαισίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι βελτιώσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους έχουν σαν στόχο να διευκολύνουν την απομόχλευση σε εταιρείες και σε νοικοκυριά, καθώς και να μεγιστοποιήσουν την ανάκτηση στοιχείων του ενεργητικού. Οι περιορισμοί στις πληρωμές οι οποίοι εισήχθησαν νωρίτερα για να διαφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα, θα ελαφρυνθούν σταδιακά για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Οι Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν προσεκτικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον οδικό τους χάρτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων στη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα, με την παράλληλη διατήρηση επαρκούς ευελιξίας για την περίπτωση απρόσμενων εξελίξεων».

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, χάρη στη σημαντική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δοθείσης της παραμένουσας σοβαρής μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας, απαιτείται η συνέχιση της δημοσιονομικής σύνεσης. Οι αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η μεταρρύθμιση στη διοίκηση των φορολογικών εσόδων έχει σαν στόχο την προστασία των εσόδων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εισπράξεων, ενώ η παράλληλη αναδιάρθρωση του συστήματος προνοίας θα βοηθήσει στο μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για το πρόγραμμα, γεγονός που δεν επιτρέπει ολισθήσεις στην εφαρμογή του. Η συνεχής ανάληψη ευθύνης, καθώς και η σταθερή εφαρμογή πολιτικών, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ