“Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών”

“Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών”

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία τεκμηριώνεται σε έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, «έγκλημα πολέμου», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων -τους οποίους δεν κατονόμασε- να «λογοδοτήσουν» για αυτό το «επονείδιστο έγκλημα», ενώ απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατυπώσει σαφώς σε απόφασή του ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βάσει ενός σχεδίου που καταρτίζουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

«Ζητώ άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια σαφή απόφαση», είπε ο Μπαν Γκι-μουν. Αναφερόμενος στην αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι αυτή προβλέπει «σε περίπτωση μη τήρησης (των δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Δαμασκός) το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα βάσει του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας.

«Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες (για την Δαμασκό) σε περίπτωση μη τήρησης» της συμφωνίας, επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν, χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ρωσία αξιώνει στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να μην γίνει αναφορά στο κεφάλαιο 7.

Ο Μπαν Γκι-μουν έκανε λόγο για «αδιάσειστες και πειστικές αποδείξεις» ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι συντριπτικά και αδιάσειστα», δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν. «Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», πρόσθεσε. «Η αποστολή (έρευνας) των Ηνωμένων Εθνών πλέον επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφισβήτησης και με αντικειμενικό τρόπο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ