Το Μονακό πλησιάζει στην… ΕΕ

Το Μονακό πλησιάζει στην… ΕΕ

Το Μονακό είναι έτοιμο να αρχίσει στις αρχές του 2014 διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να συνάψει μια συμφωνία σύμπραξης με την ΕΕ, αλλά χωρίς να θυσιάσει “τις ιδιαιτερότητες” του πριγκιπάτου, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησής του, ο Μισέλ Ροζέ.

“Επιθυμούμε, για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ροζέ προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. “Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας ολοκλήρωσης στην ΕΕ ούτε καν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η υπογραφή μιας ιδιαίτερης συμφωνίας σύμπραξης με την ΕΕ είναι το σενάριο που προτιμάμε”, πρόσθεσε ο Ροζέ.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις και το Μονακό ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2014. Διεξάγονται μαζί με δύο άλλα ευρωπαϊκά “μικροκράτη” που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο.

Για το πριγκιπάτο, η ολοένα και πιο προωθημένη ολοκλήρωση της Γαλλίας, με την οποία είναι πολύ συνδεδεμένο, στην ΕΕ “προκαλεί κάποιες οικονομικές δυσκολίες”, κυρίως στη φαρμακευτική βιομηχανία του, αιχμή της ανάπτυξής του, στις εταιρίες μεταφορών καθώς και στην εγκατάσταση Μονεγάσκων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο Ροζέ. “Οι συμφωνίες με τη Γαλλία δεν επαρκούν πλέον. Πρέπει να αναμένουμε ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν στο βαθμό που ενισχύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν κυρίως τη συνεργασία ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις ανταλλαγές πληροφοριών, ένα θέμα ευαίσθητο για το Μονακό όπως και για τα άλλα μικρά ευρωπαϊκά κράτη όπου η φορολογία είναι ευνοϊκή.

“Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με τίμημα τη θυσία των ιδιαιτεροτήτων του Μονακό”, προειδοποίησε ο Ροζέ επικαλούμενος την αρχή της ελευθερίας της εγκατάστασης μέσα στο πριγκιπάτο.

Το Μονακό άρχισε αυτό το μήνα μια επικοινωνιακή εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να προωθήσει “την ιδιαιτερότητά του στην Ευρώπη”: “έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι κατοίκους —50.000 για 37.000— και η καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας φτάνει τις 1.000 το μήνα”, υπογράμμισε ο Ζιλ Τονελί, ο πρεσβευτής του Μονακό στις Βρυξέλλες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ