Ομπάμα: Ειλικρινής η συζήτηση με τον Πούτιν

Ομπάμα: Ειλικρινής η συζήτηση με τον Πούτιν

 

Εύσημα στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα καθώς, όπως είπε, διευκόλυνε μια εκτενή συζήτηση για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών της G20.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «ειλικρινή και εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε μαζί τουκαι τόνισε ότι δεν περιμένει η Ρωσία να συμφωνήσει μαζί του για τα χημικά όπλα της Συρίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) συμφωνούν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας από τον Λευκό Οίκο, την Τρίτη.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μια άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της G20 για το αν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς στη Συρία χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ