Ισπανία-Εκτός στόχου το έλλειμμα

Ισπανία-Εκτός στόχου το έλλειμμα 

Το στοίχημα της Ισπανίας να επιτύχει φέτος τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, φαίνεται προβληματικό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα επίσημα στοιχεία έδειξαν πως το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας στο πρώτο 7μηνο του έτους ανήλθε στο 4,38% του ΑΕΠ της, ενώ ο στόχος είναι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2013 και το συνολικό έλλειμμα (σ.σ.: της γενικής κυβέρνησης) στο 6,5% του ΑΕΠ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει τις ενδείξεις ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας ως απόδειξη ότι αποδίδει καρπούς η πολιτική περικοπών που επέβαλε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να τις στηρίξει. Ο εκτροχιασμός του ισπανικού προγράμματος σταθεροποίησης μπορεί να ακυρώσει το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε και να υπονομεύσει το ράλι που κάνουν εδώ και 13 μήνες οι τιμές των ισπανικών ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ισπανικού δημοσίου δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σήμερα και διαμορφωνόταν το πρωί στο 4,52%, ενώ το spread (η διαφορά τους από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων) ήταν στο 2,55% από 6,50% τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δεσμευθεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος έχει καθορίσει το αξιόχρεο της Ισπανίας στη βαθμίδα ΒΒΒ- (την τελευταία της επενδυτικής κατηγορίας), ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η αποτυχία στον στόχο του ελλείμματος είναι πιθανόν να οδηγούσε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου.

Εάν η Ισπανία υποβαθμιστεί από την επενδυτική κατηγορία, ορισμένα επενδυτικά ταμεία θα αναγκασθούν να πουλήσουν τα ισπανικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αγωνίζεται για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχοντας αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος, αποταμιεύσεων και ακίνητης περιουσίας από τον Δεκέμβριο του 2011 που ανέλαβε την εξουσία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ