Ιράν: Οι δηλώσεις Ραφσαντζανί διαστρεβλώθηκαν

Ιράν: Οι δηλώσεις  Ραφσαντζανί διαστρεβλώθηκαν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα αυτή, υποστηρίζοντας ότι όσα είπε «διαστρεβλώθηκαν».

Χθες Κυριακή, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA είχε μεταδώσει πως ο Ραφσαντζανί δήλωσε ότι τα συριακά τακτικά στρατεύματα έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον του ίδιου του λαού τους—κάνοντας μία τοποθέτηση η οποία προκάλεσε κατάπληξη σε πολλούς, με δεδομένη τη στενή συμμαχία της Τεχεράνης με την Δαμασκό. Μερικές ώρες αργότερα όμως το ILNA αντικατέστησε αυτό το τηλεγράφημα με ένα άλλο, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος δεν εμφανίζεται να επιρρίπτει την ευθύνη σε κάποια πλευρά για την επίθεση.

«Οι δηλώσεις (του Ραφσαντζανί) διαστρεβλώθηκαν και το γραφείο του τις διέψευσε», δήλωσε η Μαρζιέχ Αφχάμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Αρχικά, το ILNA είχε μεταδώσει πως ο Ραφσαντζανί είπε: «ο λαός (της Συρίας) έγινε στόχος μιας επίθεσης με χημικά όπλα από την ίδια την κυβέρνησή του, και τώρα πρέπει να περιμένει μια επίθεση κι από τους ξένους».

Στη συνέχεια, το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε νεώτερο τηλεγράφημα, στο οποίο ο Ραφσαντζανί εμφανίζεται να είπε: «ο λαός (της Συρίας) έγινε στόχος μιας επίθεσης με χημικά όπλα, και τώρα πρέπει να περιμένει μια επίθεση κι από τους ξένους».

Ο Ραφσαντζανί αναφερόταν στις προετοιμασίες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για ένα στρατιωτικό πλήγμα που θα τιμωρήσει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα για την οποία η Δύση επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς.

Η πρώτη εκδοχή των δηλώσεων του Ραφσαντζανί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις άλλων Ιρανών αξιωματούχων, οι οποίοι εμφανίζονται βέβαιοι πως οι αντάρτες είναι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την επίθεση με χρήση χημικών όπλων σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

Ο Ραφσαντζανί είναι ο πρόεδρος ενός ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου του κράτους το οποίο λογοδοτεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ θεωρείται ένας εκ των πιο στενών συμμάχων του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Οι Ιρανοί στρατιώτες είχαν γίνει στόχος πολλαπλών επιθέσεων με χημικά όπλα από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ κατά την διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, την περίοδο 1980-1988, και Ιρανοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ