Παράταση αγωνίας για τη Συρία

Παράταση αγωνίας για τη Συρία

Πολιτική υποχώρηση ή στρατηγικός ελιγμός; Το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα το βράδυ του Σαββάτου δεν «άναψε το πράσινο φως» για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά περιέπλεξε ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκέλος της κρίσης.

Σε διάγγελμά του στις 20:30 χθες ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν την επιχείρηση στη Συρία. Ο Μπάρακ Ομπάμα για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφτασαν χθες στην Ολλανδία, όπου τα δείγματα που συνέλεξαν μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για επεξεργασία. Τα αποτελέσματα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το διάγγελμα Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Υποχώρηση ή ελιγμός;

Οι δηλώσεις Ομπάμα προκάλεσαν αμηχανία αλλά και σκεπτικισμό. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανιζόταν βέβαιος για την κατοχή χημικών από το καθεστώς Άσαντ και αποφασισμένος να αναλάβει ακόμα και μονομερώς δράση κατά της Συρίας.

Του διαγγέλματος Ομπάμα ωστόσο προηγήθηκαν η καταψήφιση της πρότασης Κάμερον για επίθεση από τη βρετανική βουλή, αλλά και οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν. Το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος έλυσε τη σιωπή του και χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις χαρακτήρισε «εντελώς ηλίθιους» τους ισχυρισμούς του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Ο κ. Πούτιν προκάλεσε την Ουάσινγκτον να παρουσιάσει τις αδιάσειστες αποδείξεις τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του κογκρέσου πριν την ανάληψη δράσης είναι ένας πολιτικός ελιγμός με πολλαπλές ερμηνείες. Κατά ορισμένους, οι αποδείξεις για την κατοχή χημικών από τον Άσαντ δεν είναι αδιάσειστες και είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός φιάσκο τύπου «Ιράκ 2003».

Κατά άλλους αναλυτές ο Ομπάμα πέταξε το γάντι στο κογκρέσο προκειμένου να μην αναλάβει εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος μιας -έστω και περιορισμένης- δράσης κατά της Συρίας.

Τέλος, μια άλλη ομάδα αναλυτών υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδηγήθηκε σε αυτή την «βελούδινη» υπαναχώρηση εξαιτίας των σκληρών δηλώσεων Πούτιν.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το κογκρέσο

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.

Τι θα αποφασίσει το κογκρέσο;

Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική Βουλή;

Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν την τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».

Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Πάντως, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια, είπαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σήμερα.

«Όχι» υπό όρους από τους Ρεπουμπλικάνους

Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής» ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ιέρακες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Μακέιν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: “Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε”», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε. «Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008. Επιπλέον, ο 77χρονος Μακέιν κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες.

Ο Ολάντ στηρίζει τον Ομπάμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο διαβεβαίωσε εκ νέου τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει αποφασίσει η χώρα του να λάβει μέρος στην τιμωρία της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα για την οποία η Δύση κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αντιμετωπίζει και ο ίδιος εντεινόμενες πιέσεις να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης σε ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση.

Ο Ομπάμα και ο Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, στην οποία επισήμανε ότι έχει αποφασίσει πως πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση, αλλά θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν να την διατάξει.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στον Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα έγινε την ώρα που έξω από τον Λευκό Οίκο πραγματοποιούνταν διαδήλωση κατά της επέμβασης στη Συρία. Μάλιστα, οι φωνές των συγκεντρωμένων ακούγονταν την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόταν στο λαό. Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο λίγα 24ωρα μετά την ήττα Κάμερον στη Βουλή που δεν ενέκρινε την πρότασή του για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Σε ετοιμότητα η Συρία

«Βρισκόμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη» διαμήνυσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουαέλ αλ Χάλκι σε γραπτή δήλωση που μοίρασε στην κρατική τηλεόραση της χώρας του.

«Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη. Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύριος πρωθυπουργός.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ