Κέρι: «Ελάχιστες αμφιβολίες» για τα χημικά

Κέρι: «Ελάχιστες αμφιβολίες» για τα χημικά

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί “ελάχιστες αμφιβολίες” για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι-μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι “εάν το συριακό καθεστώς ήθελε ν’ αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες.

Ο αμερικανός υπουργός “δήλωσε σαφώς ότι με βάση πληροφορίες που υπάρχουν έχει ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικού όπλου από το συριακό καθεστώς”.

Ο Κέρι διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον και με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση “εντός των προσεχών ημερών”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ