«Κάθε ώρα μετράει»

«Κάθε ώρα μετράει»

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε σήμερα ότι “κάθε ώρα μετράει” για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά.

“Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση”, τόνισε ο Μπαν Κι-μουν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ στην περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα όπου, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, έγινε χρήση χημικών όπλων.

Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή αυτή, αλλά οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το καθεστώς καθυστέρησε να δώσει άδεια στους εμπειριογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης, επιτρέποντας έτσι να χαθούν στοιχεία.

“Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία”, τόνισε ο Μπαν Κι-μουν, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν “ελεύθερη πρόσβαση” στον τόπο της επίθεσης, ώστε να διεξαγάγουν μία “πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα”.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη γενέτειρά του Νότια Κορέα.

“Η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων”, τόνισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με “νευροτοξικά συμπτώματα” που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ