Συρία: Η αντιπολίτευση διαψεύδει

Συρία: Η αντιπολίτευση διαψεύδει

 

Η συριακή αντιπολίτευση διέψευσε σήμερα ότι οι αντάρτες κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων και δήλωσε πως οι κατηγορίες του καθεστώτος για το θέμα αυτό σκοπό έχουν να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα δικά τους “εγκλήματα”.

“Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός απορρίπτει τις ψευδείς πληροφορίες που αναμεταδίδει το καθεστώς Άσαντ και θεωρεί πως πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα επαναλαμβανόμενα και μεθοδικά εγκλήματά τους κατά των σύρων πολιτών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Συνασπισμός κατηγόρησε και πάλι το καθεστώς ότι εμπλέκεται “μέχρι το πιο υψηλό επίπεδο στη χρήση χημικών όπλων”, λέγοντας πως “η ιστορία του καθεστώτος Άσαντ διανθίζεται με εγκλήματα και μεθοδική τρομοκρατία”.

“Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως το καθεστώς Άσαντ είναι το μόνο μέρος στη Συρία που κατέχει τα μέσα για να παραγάγει, να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα”, συνεχίζει το ανακοινωθέν.

“Ο Συνασπισμός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως σέβονται τους διεθνείς νόμους σε καιρό πολέμου μεταξύ των οποίων και τις συνθήκες για τα απαγορευμένα όπλα σε διεθνές επίπεδο”.

Σήμερα οι συριακές αρχές κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι κατέφυγαν στη χρήση χημικών αερίων στη συνοικία Τζομπάρ στην περιφέρεια της Δαμασκού, προκειμένου να απωθήσουν μια επίθεση του στρατού που επιχειρεί να την ανακαταλάβει.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με χημικά όπλα σε τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στα προάστια της Δαμασκού, κάτι που διέψευσε το καθεστώς. Ο Συνασπισμός έκανε λόγο για περισσότερους από 1.000 θανάτους, αλλά μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε 170 θανάτους σε μια επίθεση του καθεστώτος χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Η αντιπολίτευση διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι προσπαθεί να αποκτήσει “δορυφορικές εικόνες που θα αποδεικνύουν πως το καθεστώς διέπραξε όντως τη σφαγή της 21ης Αυγούστου 2013, προτού τις αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Επέκρινε εξάλλου την “καθυστέρηση” στην έρευνα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει μεταβεί ακόμη στα προάστια της Δαμασκού.

Οι αμοιβαίες κατηγορίες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης συνέπεσαν με την αύξηση στην πρωτεύουσα της υπάτης εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν, μία εβδομάδα μετά την άφιξη μίας ομάδας δέκα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ οι οποίοι διαπραγματεύονται προκειμένου να μπορέσουν να ερευνήσουν την επίθεση της Τετάρτης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ